Wytrawna AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaras_wro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 18

    Wytrawna AIPA

    Witam,

    w zeszłą sobotę zacierałem AIPĘ z zasypu:

    Pale Ale Golden Promise 5kg
    Cara 30EBC (Fawlcett Malsters) 0,5kg
    Słód pszeniczny 0,5kg

    Zgodnie z opisem karmelowy wnieść miał był "dużo składników niefermentowalnych" to i postanowiłem zatrzeć troszkę wytrawniej, tj. 64-65 stopni, no i wyszło jak wyszło -> we wtorek badanie cukromierzem dało wynik 0. Wypiłem próbkę ze smakiem aczkolwiek boję się co będzie po leżakowaniu. Szukałem informacji nt. różnych body enchancerów i generalnie ludzie pytają ale nikt nie używa - raczej syropu skrobiowego niskoscukrzonego. Pomysł jest by w niewielkiej ilości wody zatrzeć tak z 0,5kg PA na super słodko i dolać na cichą. Czy też może takiego wytrawniaka zostawić?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Wynik zero wskazuje raczej na błąd pomiaru / nieskalibrowanie ballingometru. Puchacze nawet tak nisko nie schodzą. Dla porządku trzeba by dodać jaki był blg początkowy.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      A co sie będziesz nad tym piwem zastanawiał, zostaw jakie jest, następne warz.

      Nie sądzę aby tak wysokie odfermentowanie piwa zacieranego było możliwe. Obawiam się zakażenia bakteryjnego albo po prostu błąd w odczycie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jaras_wro
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.03
        • 18

        #4
        Cukromierz skalibrowany poprawnie (wskazuje 0 dla wody w 20 stopniach), na starcie było 15blg. No i te 64-65 starałem się utrzymywać przez całe 70 minut w 40L garnku obłożonym kocami poprzez dolewanie gorącej wody, ale temperatura mogła w pewnych okresach być poniżej tego zakresu, stąd też wynik nie jest moim zdaniem niemożliwy do uzyskania - problem co z tym teraz zrobić?

        Comment

        • jaras_wro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.03
          • 18

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          A co sie będziesz nad tym piwem zastanawiał, zostaw jakie jest, następne warz.
          W sobotę Red AIPA i nie chcę błędów powtórzyć, chociaż tam inny zasyp trochę.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie sądzę aby tak wysokie odfermentowanie piwa zacieranego było możliwe. Obawiam się zakażenia bakteryjnego albo po prostu błąd w odczycie.
          Wydaje mi się, że przy zapewnieniu odpowiednich warunków dobrze współpracujące amylazy mogłyby pociąć skrobię na ino tylko cukry fermentowalne, wtedy wynik poniżej 0 byłby wręcz tym, czego można byłoby się spodziewać.

          edit: nie da się usunąć własnego posta?
          Last edited by jaras_wro; 2013-02-21, 13:45.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaras_wro Wyświetlenie odpowiedzi
            Wydaje mi się, że przy zapewnieniu odpowiednich warunków dobrze współpracujące amylazy mogłyby pociąć skrobię na ino tylko cukry fermentowalne, wtedy wynik poniżej 0 byłby wręcz tym, czego można byłoby się spodziewać.
            Nie ma takiej możliwości. Słód nie składa się wyłącznie z maltozy, posiada także składniki niefermentowalne.

            Nie grzebać, zostawić jak jest, następne zrobić inaczej, ballingometrem się nie przejmować.
            Last edited by Krzysiu; 2013-02-21, 14:54.

            Comment

            • jaras_wro
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.03
              • 18

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie ma takiej możliwości. Słód nie składa się wyłącznie z maltozy, posiada także składniki niefermentowalne.
              Oczywiście - kolor chociażby nie bierze się z powietrza, niemniej jednak przy mocnym piwie, jeśliby całą skrobię rozłożyć na cukry fermentowalne, chyba udałoby się zatopić ballingomierz.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie grzebać, zostawić jak jest, następne zrobić inaczej, ballingometrem się nie przejmować.
              O to mi mniej więcej chodziło, bo jak BJCP mówi, że minimum dla AIPY to 2,6BLG a ja mam 0, to się zastanawiałem czy to po odleżakowaniu będzie pijalne.

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaras_wro Wyświetlenie odpowiedzi

                O to mi mniej więcej chodziło, bo jak BJCP mówi, że minimum dla AIPY to 2,6BLG a ja mam 0, to się zastanawiałem czy to po odleżakowaniu będzie pijalne.
                Będzie, mogę wpaść i wypić, jeśli będziesz miał z tym jakikolwiek problem.

                Proponuję porównać areometr z kimś innym z Wrocławia.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Po pierwsze, nie wierzę w to 0 blg, chyba, że weszła dzika fermentacja i masz kwasiora. Po drugie - 0,5 kg karmelowego niewiele wnosi tych "składników nierefermentowalnych" - to takie pobożne życzenia. Jakbyś miał zasyp pół na pół pale ale i karmelowy, to owszem.
                  Last edited by Marusia; 2013-02-21, 18:33.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • jaras_wro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.03
                    • 18

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po pierwsze, nie wierzę w to 0 blg, chyba, że weszła dzika fermentacja i masz kwasiora. Po drugie - 0,5 kg karmelowego niewiele wnosi tych "składników nierefermentowalnych" - to takie pobożne życzenia. Jakbyś miał zasyp pół na pół pale ale i karmelowy, to owszem.
                    Zacząłem się właśnie zastanawiać nad ewentualną "klątwą AIPY" - rok temu pierwsza zainfekowana gęstwą zebraną z English Bittera, teraz na drożdżach nie dziaduję (w sensie do każdej warki świeże - jadę na suchych) ale coś mnie tknęło i sprawdziłem Kolscha co to na cichej już siedzi i takiego kożucha to jeszcze nie miałem. Rok temu udało mi się uratować AIPĘ siarką i nowymi drożdżami do refermentacji, w tym roku nie minie to Kolscha i AIPY jak podejrzewam. Pewnie mnie czeka wymiana sprzętu albo w końcu przesiadka na chlor z siarki. 10 warek w tym sezonie a tylko te ostatnie trafione. Rutyna...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Przesiadka na chlor u mnie się sprawdza w 100% od lat, zatem polecam.
                      Ale w ogóle to może najpierw spróbuj to piwo. Ja miałam kiedyś kapitalne piwo, zainfekowane jakąś dziczyzną - pachniało prześlicznie, w smaku - lambic Generalnie nawet fajnie się toto piło, ale w zamierzeniu nie miało być lambicem. Zeszło z 17 do 1 blg.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaras_wro Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zacząłem się właśnie zastanawiać nad ewentualną "klątwą AIPY" - rok temu pierwsza zainfekowana gęstwą zebraną z English Bittera, teraz na drożdżach nie dziaduję (w sensie do każdej warki świeże - jadę na suchych) ale coś mnie tknęło i sprawdziłem Kolscha co to na cichej już siedzi i takiego kożucha to jeszcze nie miałem. Rok temu udało mi się uratować AIPĘ siarką i nowymi drożdżami do refermentacji, w tym roku nie minie to Kolscha i AIPY jak podejrzewam. Pewnie mnie czeka wymiana sprzętu albo w końcu przesiadka na chlor z siarki. 10 warek w tym sezonie a tylko te ostatnie trafione. Rutyna...

                        Wymiana fermentorów, rurek itp. jest dobrym pomysłem. Chlor jest bardzo dobry do utrzymywania czystości, ale jak wiaderka są mocno już porysowane to nawet z chlorem możesz nie mieć 100% pewności.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • jaras_wro
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.03
                          • 18

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale w ogóle to może najpierw spróbuj to piwo.
                          Ale oczywiście że nie do kibla - jak już pisałem próbowałem go i wcale nie jest kwasior (choć pisałem w kontekście wytrawności), nie wiem nawet czy jest zarażone, bo nic po niej nie widać. No cóż - w razie czego 3g piro na 20L, na drugi dzień butelkowanie z rehydratowanymi bayanusami z biowinu i się zobaczy za dwa miesiące

                          Comment

                          • jaras_wro
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.03
                            • 18

                            #14
                            Zgłębiłem temat tego co mi się o uszy obiło w zeszłym roku, czyli drożdży kożuchujących, bo na to wszelkie znaki wskazują -> niedawno zwolnił mi się balon 20L, ale taki krzywus, po pijaku dmuchany chyba to i pewnie kilka litrów większy, od niedawna w nim a nie w 15 + 5L trzymam piwa na cichej i jest tam jednak trochę wolnej przestrzeni po zlaniu z burzliwej stąd też możliwość rozwoju tlenowców. A przynajmniej taką mam nadzieję.

                            Podsumowując: na pewno nie cukromierz, prawdopodobnie nie infekcja, ostatni pomiar wskazał 0,5BLG, piwo smaczne na tym etapie.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X