Zacieranie i chmielenie osobno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #16
    A nie próbowałaś jednak tego pogotować trochę?
    Może by się ulotniło
    Jestem w szoku że jedna noc wystarczyła, z drugiej strony ogórki małosolne sam pożeram już na drugi dzień

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq
      Jestem w szoku że jedna noc wystarczyła, z drugiej strony ogórki małosolne sam pożeram już na drugi dzień
      Ja też byłam. I nie próbowałam, bo to naprawdę ostro podawało i nie chciałabym tego pić.

      Jak napisałam wyżej zdarzyło nam się raz, więcej nie próbowaliśmy tak czynić. Dlatego też śledzę ten wątek z zaciekawieniem, bo widzę, że to nie jest regułą. Może się kiedyś jeszcze skuszę na taki eksperyment.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        #18
        Cześć.
        Raz zdarzylo mi sie zostawic nie zagotowana brzeczkę na 11h, ruszyly w niej dzikusy albo inne świństwo, piana na 2 palce, ale zapach mocno octowy. Wylane w kibel. Wszystko zalezy od flory bakteryjnej ktora masz w miejscu w którym warzysz, i flory ktora zyje w slodzie.
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • PaPe
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.03
          • 176

          #19
          Mi też coś podobnego się przydarzyło. Coś skopałem (pewnie za drobno ześrutowałem) i filtracja trwała około 5 godz, więc warzenie zostawiłem na rano.
          I to wystarczyło, że weszło jakieś świństwo - także zapach kiszonki i piana.
          Gotowanie nie pomogło.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
            Cześć


            Bzdura. Nie zagotowana brzeczka jest bardzo podatna na zakazenia.

            Możesz brzeczkę zagotowac i zostawić do chmielenia na dzień następny. Opinie kolegów o stracie energii już znasz.
            Odniosłem się bezpośrednio do pytania zawartego w poście numer jeden, w którym to autor nic nie napisał o gotowaniu pierwszego dnia, stąd też i mój dalszy skrót myślowy. Jak będzie robić, jego sprawa. Jest ryzyko jest zabawa.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • OneTwoThreeBrew
              Pomoc przy Pale Ale
              OneTwoThreeBrew
              Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

              Zasyp:

              Słód pilzneński 4 kg
              Słód monachijski 1 kg

              Chmiele:

              Lubelski 50 g
              Marynka 50 g


              Drożdże:

              US-05

              Zacieranie:

              50*C...
              2022-11-20, 22:40
            • ART
              Clock, Slash
              ART
              Co prawda na etykiecie napisano adres Clocka na Školni w Potštejn ale tam instalacji już nie ma, a produkcja odbywa się w nowym zakładzie firmy, tj. Fenetra 1,5 km dalej. Jak tu ktoś sensownie wyjaśni
              zawiłości nazewnictwa nowego browaru to poprawię temat.

              Czeski pilsner...
              2022-07-26, 05:53
            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 10:49
            • Brandis
              Chmielenie na zimno.
              Brandis
              Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
              Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
              2020-02-05, 16:00
            • Prusak
              Perła, American IPA
              Prusak
              Parametry:
              E: 14, 9 % wag.
              A: 6,2& obj.
              Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
              Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
              2025-01-04, 22:00
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...