Jaki ekstrakt tu pasuje?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qlko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.03
    • 9

    Jaki ekstrakt tu pasuje?

    Witam serdecznie,
    Jestem totalnie nowym użyszkodnikiem, więc szablonowo, pierwszy post i pierwsze pytania.
    O sztuce jaką jest warzenie nie mam bladego pojęcia (ale wiem, że warzenie pisze się przez rz ), a pomysł zaopatrzenia się w aparaturę dojrzewał od kilku miesięcy. Mimo, iż nigdy nie byłem wielkim smakoszem piwa, to do podjęcia tej próby nakłoniło mnie spożycie piwa innego niż wszystkie (w moim amatorskim mniemaniu), czyli:
    Miłosław niefiltrowane
    dołączam link, gdzie można znaleźć opis identyczny jak na etykiecie butelki:


    Opis jest dla mnie zbyt lakoniczny żeby cokolwiek wywnioskować, jednak liczę że wprawne oko i smak znawcy pomoże rozwiązać mój problem

    A problem jest następujący:
    Zamierzam w ciągu tygodnia zaopatrzyć się w zestaw piwowarski zawierający:
    pojemnik 33l z kranikiem oraz rurką fermentacyjną
    termometr, alkometr, miarka do cukru, środki dezy
    oraz (i tu pojawia się pytanie) gotowy ekstrakt do zrobienia pierwszego napoju.

    Pytania:
    1. Jaki termometr wybrać, cyfrowy przylepiany do zbiornika czy analogowy?
    Z filmów i opisów znalezionych przez google wynika, że nie ma wielkiej różnicy, jednak chciałbym poznać opinię kogoś doświadczonego.
    2. Jaki gotowy ekstrakt może doprowadzić do rezultatu najbliższego względem wyżej wymienionego piwa Miłosław niefiltrowane? (liczę, że w rozsądnej cenie do 70zł).

    Dopuszczam możliwość fermentacji zarówno górnej (czyli jak zrozumiałem w temperaturze pokojowej 18-22C w kuchni) jak i dolnej (10-15C w co wpasowuje się prawdopodobnie piwnica w moim bloku). Podejrzewam, że ma być dolna skoro wspomina się o tym na etykiecie.
    Póki co muszę zaufać ekstraktom, brak wiedzy i ograniczenia techniczne zniechęcają mnie na razie do samodzielnego składania mieszanek.

    Co złego to nie ja.
    Pozdrawiam
    Konrad
    "Qlko"
    Last edited by qlko; 2013-03-03, 21:58.
  • jaras_wro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 18

    #2
    Każdy rozsądny sklep piwowarski ma w ofercie kilkanaście gotowych zestawów surowców pod zacieranie, tak więc brak wiedzy do komponowania to żaden argument - im szybciej zaczniesz na własnej skórze się przekonywać co dają poszczególne słody tym szybciej wiedzę posiądziesz. Termometrów na zbiorniki do tej pory się nie dorobiłem - wystarcza mi kontrola temperatury otoczenia - jeśli zdecydujesz się na warzenie zainwestuj w dobry termometr do gara. Nie alkometr tylko cukromierz, względnie winomierz. Też zaczynałem z miarką do cukru, teraz po prostu wlewam rozpuszczony cukier dla całego piwa do refermentacji przed rozlewem - zamiast miarki weź zaworek grawitacyjny: rozlew z tym to bajka. I nie zapomnij o szczotce do butelek. To taka, moim zdaniem, rozsądna lista minimum, niezależnie czy z ekstraktów czy zdecydujesz się na warzenie jednak. Co do pytania o skład - nie wiem, bo 15 warek za mną i wciąż uczę się z gotowców...

    Comment

    • qlko
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.03
      • 9

      #3
      Serdeczne dzięki za konkretną odpowiedź, szczotkę do butelek i zaworek grawitacyjny pominąłem w pierwotnych planach, błąd ten został naprawiony

      Na początek wybrałem Coopers Draugh, zobaczymy do czego mnie to doprowadzi, sprzęt zamówiony, w piątek zapewne odbieram, no i do dzieła

      Comment

      Przetwarzanie...
      X