Czy ma szanse z tego wyjść coś dobrego?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Zmarnujesz chmiel. Maksymalnie w brzeczce można uzyskać coś ok 130-140IBU i Ty celujesz w podobną wartość. Jeśli nachmielisz tak 6l piwa i rozcieńczysz do 20l to uzyskasz 40IBU.

Comment

• Elvo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.12
      • 21

Jeszcze pytanie o chłodzenie po wygotowaniu całości z chmielem - czy w tym przypadku (ekstrakt słodowy) też trzeba jak najszybciej wszystko schłodzić? Czy można zamknąć w fermentorze szczelnie i zostawić do rana?

Comment

• andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

jak nie nasz czasu to przynajmniej schłodź do 65 stopni i zostaw do wystudzenia dłużej ale zabezpiecz bo wtedy brzeczka narażona jest na największe zakażenia

Comment

• gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
          Zmarnujesz chmiel. Maksymalnie w brzeczce można uzyskać coś ok 130-140IBU i Ty celujesz w podobną wartość. Jeśli nachmielisz tak 6l piwa i rozcieńczysz do 20l to uzyskasz 40IBU.
          Zgodnie z Twoją teorią nachmielonym brewkitem można uzyskać max. 15 IBU...

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
            Zgodnie z Twoją teorią nachmielonym brewkitem można uzyskać max. 15 IBU...
            Pudło, o ile pojąłem Twój tok rozumowania. Z tego co wiem, do brewkitów dodaje się zizomeryzowany ekstrakt chmielowy, na sam wierzch - tuż pod wieczkiem puszki, a nie gotuje się brzeczki z chmielem, wobec czego w przypadku brewkitów ta zasada nie ma zastosowania.

Comment

• Elvo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.12
              • 21

No i się udało... co prawda bez chmielenia na zimno - jakoś szkoda mi było czasu, chciałem szybciej zobaczyć efekty.

Co i jak opisałem tutaj:
              Ekstremalnie nachmielone piwo domowe

Ciekawych zapraszam do przeczytania - jest opisana również degustacja po tygodniu i po dwóch

Comment

Przetwarzanie...
              X