Czy ma szanse z tego wyjść coś dobrego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #16
    Zmarnujesz chmiel. Maksymalnie w brzeczce można uzyskać coś ok 130-140IBU i Ty celujesz w podobną wartość. Jeśli nachmielisz tak 6l piwa i rozcieńczysz do 20l to uzyskasz 40IBU.

    Comment

    • Elvo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.12
      • 21

      #17
      Jeszcze pytanie o chłodzenie po wygotowaniu całości z chmielem - czy w tym przypadku (ekstrakt słodowy) też trzeba jak najszybciej wszystko schłodzić? Czy można zamknąć w fermentorze szczelnie i zostawić do rana?

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #18
        jak nie nasz czasu to przynajmniej schłodź do 65 stopni i zostaw do wystudzenia dłużej ale zabezpiecz bo wtedy brzeczka narażona jest na największe zakażenia

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
          Zmarnujesz chmiel. Maksymalnie w brzeczce można uzyskać coś ok 130-140IBU i Ty celujesz w podobną wartość. Jeśli nachmielisz tak 6l piwa i rozcieńczysz do 20l to uzyskasz 40IBU.
          Zgodnie z Twoją teorią nachmielonym brewkitem można uzyskać max. 15 IBU...

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
            Zgodnie z Twoją teorią nachmielonym brewkitem można uzyskać max. 15 IBU...
            Pudło, o ile pojąłem Twój tok rozumowania. Z tego co wiem, do brewkitów dodaje się zizomeryzowany ekstrakt chmielowy, na sam wierzch - tuż pod wieczkiem puszki, a nie gotuje się brzeczki z chmielem, wobec czego w przypadku brewkitów ta zasada nie ma zastosowania.

            Comment

            • Elvo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.12
              • 21

              #21
              No i się udało... co prawda bez chmielenia na zimno - jakoś szkoda mi było czasu, chciałem szybciej zobaczyć efekty.

              Co i jak opisałem tutaj:
              Ekstremalnie nachmielone piwo domowe

              Ciekawych zapraszam do przeczytania - jest opisana również degustacja po tygodniu i po dwóch

              Comment

              Przetwarzanie...
              X