Czy ma szanse z tego wyjść coś dobrego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.12
    • 21

    Czy ma szanse z tego wyjść coś dobrego?

    Cześć,

    Planuję zrobić ciemne, dosyć mocno chmielone piwo. Proszę o porade bardziej doświadczonych czy z tego może wyjść coś sensownego:

    - ekstrakt Weyermann Bavarian Dunkel 4kg

    chmiele gotowane 50minut:

    Tomahawk (USA) 12,8 % 30 g
    Chinook 2012 (USA) 11,6 % 30g
    Chmiel Citra 2012 (USA) 11,9% 30g

    chmiele gotowane od 30 minuty:
    Zeus / Columbus 2011 (USA) 14,2 % 30g

    chmiele na ostatnie 10/15 minut gotowania:
    Chmiel Mosaic TM 2012 (USA)30 g

    Drożdże: Safale US-05

    Pierwszy raz się zabieram za samodzielne chmielenie (gotowe brew kity nie spełniały moich oczekiwań co do sporej goryczki) - pytanie czy nie jest to receptura za bardzo przekombinowana? Co byście doradzali tu zmienić?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Elvo; 2013-03-04, 13:04. Powód: .

  • #2
    Chcesz dać 150 gram chmielu?
    To będzie nie do wypicia.

    Comment

    • Elvo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.12
      • 21

      #3
      Jakie ilości będą w takim razie rozsądne? 30g per rodzaj chmielu to akurat ilość jaką posiadam - nie kojarzę właśnie ile powinno tego być. IBU > 100 mnie nie przeraża jakby co - piwo ma być mocno chmielone, ale do wypicia

      Comment


      • #4
        30 gram na goryczkę wrzucone po zagotowaniu + 30 gram na aromat - ja takie dawki przeważnie stosuje, piwo wychodzi z dość mocną goryczką
        jak dasz 40 gram na goryczkę to na 100% wystarczy

        Comment

        • pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1905

          #5
          Podziel przez 3 i powinno być ok.
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

          "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

          Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
            Chcesz dać 150 gram chmielu?
            To będzie nie do wypicia.
            Niby czemu? Ja ostatnio na 20 litrów dałem 220g i wyszła świetna IPA.

            Rady ode mnie:

            - na goryczkę max 60g chmielu, najlepiej 60 minut gotowania (oczywiście o ile chcesz wersję mocno chmieloną, na zwykłe piwo starczy 30g)
            - zrób chmielenia na 20-30 i 5-10 minut ("smak" i aromat)
            - polecam również chmielenie na zimno jeżeli chcesz jak najmocniej uwydatnić aromaty chmielowe
            Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-03-04, 13:20.

            Comment

            • Elvo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.12
              • 21

              #7
              No właśnie chce żeby było mocno chmielone jak rasowe IPA albo i więcej - nie staje do konkursu z Sępem czy Sharkiem, ale lubię jak na podniebieniu mocno ten aromat czuć.

              Comment

              • Elvo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.12
                • 21

                #8
                Jeszcze pytanie - czy starczy chmiel gotować w paru litrach wody i potem rozpuścić to z ekstraktem czy całość już warto gotować? Jest jakaś różnica?
                Chmielić będę przy uzyciu woreczków dostępnych w browamatorze.

                Comment

                • toto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.12
                  • 949

                  #9
                  Jeżeli planujesz warkę na 20 litrów, to myślę, że przy niskim ekstrakcie brzeczki 30 g Tomahawka i 10 g Zeusa na 60 minut (goryczka) to będzie aż za dużo. Samo to da już około 60 IBU. Nie dawałbym na smak, a Chinook i Citrę dałbym połowę na 1 minutę przed końcem gotowania, a połowę przy przelewaniu na cichą.
                  Polecałbym gotowanie całości z chmielem i nieużywanie podczas gotowania woreczka (zmniejsza nieco wydajność chmielenia).
                  Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2013-03-04, 13:41.

                  Comment

                  • dreads
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.09
                    • 520

                    #10
                    Masz świetne chmiele i szkoda byłoby nie wykorzystać ich całego potencjału, dlatego polecam, tak jak koledzy, chmielenie na zimno. Świetna jest citra. Mosaica jeszcze nie używałem, ale recenzje mówią, że daje rewelacyjne efekty. Chinooka dałbym głównie na smak, chociaż kusi, żeby wrzucić go również do leżaka, ale nie wiem, jak skomponowałby się z tym mosaiciem. Trochę możliwości masz. Na goryczkę 40 g tomahawka/zeusa/columbusa będzie ok, ale i trochę więcej nie zaszkodzi Generalnie nie da się tak nachmielić piwa, żeby było nie do wypicia Zwłaszcza, jak pasowała Ci goryczka z Sharka czy Sępa.

                    Comment

                    • Elvo
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.12
                      • 21

                      #11
                      Oj bardzo pasowała - nawet była trochę za mała w porównaniu do szkockich piw typu IPA (pycha!).
                      Chmielenie na zimo na pewno zrobię Citrą - a jak

                      Zastanawia mnie tylko jak to wygotować - nie mam wielkiego gara w którym bym to mógł wygotować w całości.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        Ja bym zrobił tak, jak planowałeś. Nie da się zrobić piwa nie do wypicia w ten sposób, na pewno będzie świetne. Tylko jeśli ma mieć to sens, to musisz chmielić całość, jak nie masz dużego gara, to na raty.

                        Comment

                        • gwzd
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2012.01
                          • 622

                          #13
                          Dopóki nie miałem gara 30l i robiłem piwa z brewkitów to po prostu chmieliłem zawartość puszki rozcieńczoną kilkoma litrami wody w garnku 5-6l i po gotowaniu rozrabiałem z przegotowaną wodą w fermentorze do pożądanej objętości. Nie zauważyłem, aby wydarzyło się coś niepożądanego.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            Ale w tym przypadku się stanie.

                            Comment

                            • Elvo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.12
                              • 21

                              #15
                              Jaka będzie/może być różnica?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X