Cześć,
Planuję zrobić ciemne, dosyć mocno chmielone piwo. Proszę o porade bardziej doświadczonych czy z tego może wyjść coś sensownego:
- ekstrakt Weyermann Bavarian Dunkel 4kg
chmiele gotowane 50minut:
Tomahawk (USA) 12,8 % 30 g
Chinook 2012 (USA) 11,6 % 30g
Chmiel Citra 2012 (USA) 11,9% 30g
chmiele gotowane od 30 minuty:
Zeus / Columbus 2011 (USA) 14,2 % 30g
chmiele na ostatnie 10/15 minut gotowania:
Chmiel Mosaic TM 2012 (USA)30 g
Drożdże: Safale US-05
Pierwszy raz się zabieram za samodzielne chmielenie (gotowe brew kity nie spełniały moich oczekiwań co do sporej goryczki) - pytanie czy nie jest to receptura za bardzo przekombinowana? Co byście doradzali tu zmienić?
Planuję zrobić ciemne, dosyć mocno chmielone piwo. Proszę o porade bardziej doświadczonych czy z tego może wyjść coś sensownego:
- ekstrakt Weyermann Bavarian Dunkel 4kg
chmiele gotowane 50minut:
Tomahawk (USA) 12,8 % 30 g
Chinook 2012 (USA) 11,6 % 30g
Chmiel Citra 2012 (USA) 11,9% 30g
chmiele gotowane od 30 minuty:
Zeus / Columbus 2011 (USA) 14,2 % 30g
chmiele na ostatnie 10/15 minut gotowania:
Chmiel Mosaic TM 2012 (USA)30 g
Drożdże: Safale US-05
Pierwszy raz się zabieram za samodzielne chmielenie (gotowe brew kity nie spełniały moich oczekiwań co do sporej goryczki) - pytanie czy nie jest to receptura za bardzo przekombinowana? Co byście doradzali tu zmienić?
Comment