Zmarnujesz chmiel. Maksymalnie w brzeczce można uzyskać coś ok 130-140IBU i Ty celujesz w podobną wartość. Jeśli nachmielisz tak 6l piwa i rozcieńczysz do 20l to uzyskasz 40IBU.
Czy ma szanse z tego wyjść coś dobrego?
Collapse
X
-
Zgodnie z Twoją teorią nachmielonym brewkitem można uzyskać max. 15 IBU...Comment
-
Pudło, o ile pojąłem Twój tok rozumowania. Z tego co wiem, do brewkitów dodaje się zizomeryzowany ekstrakt chmielowy, na sam wierzch - tuż pod wieczkiem puszki, a nie gotuje się brzeczki z chmielem, wobec czego w przypadku brewkitów ta zasada nie ma zastosowania.Comment
-
No i się udało... co prawda bez chmielenia na zimno - jakoś szkoda mi było czasu, chciałem szybciej zobaczyć efekty.
Co i jak opisałem tutaj:
Ekstremalnie nachmielone piwo domowe
Ciekawych zapraszam do przeczytania - jest opisana również degustacja po tygodniu i po dwóchComment
Related Topics
Collapse
-
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu"
. Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
-
Channel: Belgia
-
-
Biscayne Bay Brewing Company założony został w Miami na Florydzie w 2012 r.
6% alk.
69 IBU
Chmiele: centennial, mosaic, strata i simcoe
Aromat - bardzo łagodny z pomarańczą i skórką cytrynową
Piana - średnia, trwałość umiarkowana, dłuższy...-
Channel: USA
-
-
Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
-
Channel: Czechy
-
-
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment