Wadliwy Severin

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noiser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.08
    • 101

    Wadliwy Severin

    Problem z gatunku tych niecierpiących zwłoki. Warzę właśnie na nowym Severinie grodziskie. Od ponad godziny jestem po przerwie zakwaszającej i za cholerę gar dalej mi nie grzeje; nie mam jak podnieść temperatury do kolejnych przerw/skończenia zacierania. Przelałem brzeczkę do fermentora, gar nie grzał także przy małej ilości wody. Wylałem z niego wodę, dałem odpocząć chwilkę i zaczął grzać. Przelałem więc szybko zawartość fermentora z nadzieją, że jednak dokończę warzenie. Niestety, nie mogę podgrzać wyżej niż 47 st. i nie ma żadnych oznak grzania (poza świecącą się lampką przy termostacie), takich jak były wcześniej (choćby efekt dźwiękowy).
    Czy ktokolwiek z Was miał podobny problem? Pewnie 'piwko' w kanał i reklamacja, ale jestem ciekaw czy jest to powszechne na Severinach. Uwarzyłem na tym garze raptem 2 piwka i nie mam go dłużej niż półtora miesiąca.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    czujnik temp. zmodyfikowałeś?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • noiser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.08
      • 101

      #3
      No tak, oczywiście, chcąc podgrzać zwiększałem temperaturę. Nie działa nawet jak przekręcę wskaźnik temperatury na gotowanie.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pytam się, czy rozebrałeś gar i umieściłeś w innym miejscu czujnik temp.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • noiser
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.08
          • 101

          #5
          Nie, ale spróbuję.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            tak to jest z "nowymi" garami .. ja mam taki sprzed kurna nie wiem .. ale STARY ... grzeje, gotuje wsio nawet nie piśnie

            Comment

            • noiser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.08
              • 101

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
              tak to jest z "nowymi" garami .. ja mam taki sprzed kurna nie wiem .. ale STARY ... grzeje, gotuje wsio nawet nie piśnie
              Tak, można by pomyśleć, że niemiecki sprzęt, to raczej nie będzie szwankować na samym starcie współpracy, a tu klops...
              Sytuacja na tę chwilę opanowana. Rozkręciłem spód gara, nie skorzystałem ze swoich wątpliwych zdolności elektrotechnicznych i skręciłem go ponownie. O dziwo, blaszany wehikuł zadziałał i ruszyłem z kolejnymi etapami warzenia. Pozostaje teraz tylko kwestia: jaki efekt będzie miała ok. 2-godzinna przerwa w temp. ~ 45 st. między przerwą zakwaszającą (38 st.) a maltozową (63 st.)?
              Last edited by noiser; 2013-03-12, 22:40.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Trzeba było dekokcić
                za wiki.piwo.org
                45-50* - przerwa beta-glukanowa, w tej temperaturze optymalnie działa endo-B-glukanaza, która rozkłada beta-glukany pochodzące z rozkładu ścian komórkowych ziarna. Dzięki temu zmniejsza się lepkość zacieru i brzeczki, co może mieć znaczenie przy zacieraniu piwa z udziałem żyta lub innych zbóż zawierających dużo beta-glukanów (np. gryki). Wydłużenie tej przerwy może jednak negatywnie wpłynąć na pełnię smakową i pianę piwa, ze względu na dość wysoką aktywność egzopeptydaz już w 45°C. Endo-B-glukanaza jest już wyraźnie aktywna w temperaturze poniżej swego optimum dlatego chcąc uniknąć nadmiernego rozkładu białka przerwę beta-glukanową należy prowadzić w temperaturach niższych, nawet 35°C
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • noiser
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.08
                  • 101

                  #9
                  Huh, przy takich stresach nawet przez myśl mi to nie przeszło.
                  Dziękuję za info.

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noiser Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak, można by pomyśleć, że niemiecki sprzęt, to raczej nie będzie szwankować na samym starcie współpracy, a tu klops...
                    ja kupując gar elektryczny kupiłem jakiegoś starucha bez zbędnej elektroniki itp bajerów i wodotrysków. Był zamysł taki, że "kiedyś to się dobrze produkowało sprzęty" a "teraz się tylko produkuje sprzęty" swego czasu dużo jeździłem po firmach produkujących różnego rodzaju sprzęty ... teraz się liczy tylko wydajność, odpowiednie słupki zysku, tanie podzespoły ... coś na zasadzie: wykręcamy podzespoły do czasu aż przestanie działać ... następnie wkręcamy przedostatni i ... działa, ale jak długo?

                    to jak z naszym piwem zrób jedno "swoje" - to komercyjne przestają smakować

                    Comment

                    • ontario_ab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.10
                      • 65

                      #11
                      Mam też taki Severin. To super maszyna, wymaga tylko minimalnej modyfikacji. Pod termostat podłożyłem blaszkę 1mm i już jest OK. To nie jest wada - to zabezpieczenie. Pewnie tak u ciebie się dzieje bo nie mieszasz i słód leży na dnie.
                      Pierwszy raz miałem to samo, teraz nie zamienię go na żaden inny.
                      Last edited by ontario_ab; 2013-03-20, 20:10.
                      Browar Domowy Happy Alien's
                      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X