To szklany balon? Rysa przepuszcza powietrze?Nie sądzę że nabrało zapachy od taśmy
BA Pilzner / Pils 12°Blg - zestaw surowców - proszę o porady!
Collapse
X
-
Tak, balon jest szklany. Rysa prawdopodobnie przepuszczała powietrze, przy ostatniej warce ją zakleiłem, bo po 30godzinach rurka nie ''bąblowała'' (pewnie drożdże jeszcze nie były aktywne). Balon przed zacieraniem moczyłem 4dni i nie było czuć już żadnego plastiku, więc myślę, że to piwo tak pachnie, tylko dlaczego? Zlewać do butelek?
Pozdrawiam
Comment
-
-
W takim razie do butelek."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ok, więc temat Canadian Blonde zamknięty szczelnie pod kapslem Dzięki.
Możecie mi powiedzieć jak smakuje i pachnie 'kwas' a jak młode piwo? Bo poważnie się zastanawiam, czy nie zakapslowałem 46 butelek, które będę musiał wylać. Ten zapach to nie jest taśma, to coś dziwnego, ciężko mi znaleźć porównanie, może jakbyście zasugerowali coś..?
Pozdrawiam
P.S.
Czy w przypadku drożdży dolnej fermentacji, burzliwa wygląda tak samo jak dla drożdży górnej fermentacji? Ostatnio nie uwadniałem drożdży i ruszyły po 36godzinach, a teraz uwodniłem i dalej stoi w miejscu. Temperatura w nocy spada do 9stopni, trochę się o nie boję.
P.S. 2
Zapach takiego nachmielonego piwa bije na głowę piwo z brew-kita!!
Comment
-
-
Przeważnie wyglądają to tak samo, nie odróżnisz po wyglądzie czy to górna czy dolna, po zapachu masz szanse, dolna często śmierdzi.
Wyciągnij to wiadro z lodówki, jak zobaczysz oznaki fermentacji wsadzisz je znowu, może mają za zimno i wolno się namnażają.
Dobry kwas nie ma nieprzyjemnego zapachu, jest lekko kwaskowaty, jak ma jeszcze towarzyszące inne infekcje to możne być z jakimiś nieprzyjemnymi posmakami, jakiś skisły pewnie już ma.Może masz inną infekcje, z opisu nie wygląda to za ciekawie.
I nie otwieraj tego wiadra w celach badawczych, uchylasz tylko lekko pokrywkę i lukasz co się dzieje, każde zaglądanie, grzebanie, smakowanie stwarza ryzyko infekcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie dasz rady tego odfiltrować oplotem. Zatka się.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Witam
Z racji tego, że piwko z brewkita było raczej zakażone, bo wyczuwam w nim zapach i smak szpitalny(wypiłem 2 butelki, co tydzień, smak taki sam), to nasuwa mi się pytanie co zrobić z pilsnerem. Konkretnie chodzi mi o to, czy po zakończeniu fermentacji, ryzykować i przelewać piwo na cichą, czy zostawić w tym balonie na okres 1 tygodnia, czyli w sumie 3 tyogdnie w tym balonie, a później prosto do butelek. Czy od tego nie nabierze smaku drożdży z dna, czy tak jest dobrze?
P.S.
Piana jest tylko na środku, wokół jest brązowy osad, chyba z drożdży. Tak ma być?
Pozdrawiam
Comment
-
Comment