BA Pilzner / Pils 12°Blg - zestaw surowców - proszę o porady!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    To szklany balon? Rysa przepuszcza powietrze?Nie sądzę że nabrało zapachy od taśmy
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • maciek1221
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 19

      #17
      Tak, balon jest szklany. Rysa prawdopodobnie przepuszczała powietrze, przy ostatniej warce ją zakleiłem, bo po 30godzinach rurka nie ''bąblowała'' (pewnie drożdże jeszcze nie były aktywne). Balon przed zacieraniem moczyłem 4dni i nie było czuć już żadnego plastiku, więc myślę, że to piwo tak pachnie, tylko dlaczego? Zlewać do butelek?
      Pozdrawiam

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Moim zdaniem rysa nie przepuszcza, to że nie bąbluje to nie znaczy że nie ma fermentacji(piana była?)
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • maciek1221
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.03
          • 19

          #19
          Taak, fermentacja była, bo później już bąblowała i piana była na 2cm. Dzisiaj już mija tydzień fermentacji cichej i od tygodnia BLG stoi w miejscu, butelkować w takim razie?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            W takim razie do butelek.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • maciek1221
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.03
              • 19

              #21
              Ok, więc temat Canadian Blonde zamknięty szczelnie pod kapslem Dzięki.
              Możecie mi powiedzieć jak smakuje i pachnie 'kwas' a jak młode piwo? Bo poważnie się zastanawiam, czy nie zakapslowałem 46 butelek, które będę musiał wylać. Ten zapach to nie jest taśma, to coś dziwnego, ciężko mi znaleźć porównanie, może jakbyście zasugerowali coś..?
              Pozdrawiam

              P.S.
              Czy w przypadku drożdży dolnej fermentacji, burzliwa wygląda tak samo jak dla drożdży górnej fermentacji? Ostatnio nie uwadniałem drożdży i ruszyły po 36godzinach, a teraz uwodniłem i dalej stoi w miejscu. Temperatura w nocy spada do 9stopni, trochę się o nie boję.
              P.S. 2
              Zapach takiego nachmielonego piwa bije na głowę piwo z brew-kita!!

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #22
                Przeważnie wyglądają to tak samo, nie odróżnisz po wyglądzie czy to górna czy dolna, po zapachu masz szanse, dolna często śmierdzi.

                Wyciągnij to wiadro z lodówki, jak zobaczysz oznaki fermentacji wsadzisz je znowu, może mają za zimno i wolno się namnażają.

                Dobry kwas nie ma nieprzyjemnego zapachu, jest lekko kwaskowaty, jak ma jeszcze towarzyszące inne infekcje to możne być z jakimiś nieprzyjemnymi posmakami, jakiś skisły pewnie już ma.Może masz inną infekcje, z opisu nie wygląda to za ciekawie.
                I nie otwieraj tego wiadra w celach badawczych, uchylasz tylko lekko pokrywkę i lukasz co się dzieje, każde zaglądanie, grzebanie, smakowanie stwarza ryzyko infekcji.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23930

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie dasz rady tego odfiltrować oplotem. Zatka się.
                  Da radę i się nie zatka (a przynajmniej nigdy nam się nie przytrafiło).
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • maciek1221
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.03
                    • 19

                    #24
                    Witam
                    Z racji tego, że piwko z brewkita było raczej zakażone, bo wyczuwam w nim zapach i smak szpitalny(wypiłem 2 butelki, co tydzień, smak taki sam), to nasuwa mi się pytanie co zrobić z pilsnerem. Konkretnie chodzi mi o to, czy po zakończeniu fermentacji, ryzykować i przelewać piwo na cichą, czy zostawić w tym balonie na okres 1 tygodnia, czyli w sumie 3 tyogdnie w tym balonie, a później prosto do butelek. Czy od tego nie nabierze smaku drożdży z dna, czy tak jest dobrze?

                    P.S.
                    Piana jest tylko na środku, wokół jest brązowy osad, chyba z drożdży. Tak ma być?
                    Pozdrawiam

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X