Przechowywanie pilsów latem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bambus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.10
    • 15

    #1

    Przechowywanie pilsów latem

    Witam.
    Mam pytanie ( a nawet dwa ), dotyczące przechowywania pilsów w okresie letnim, ponieważ naprodukowałem ich w porze zimowej nieco większą ilość.
    Jaka jest optymalna temperatura ich przechowywania?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Im niższa temperatura leżakowania tym lepiej. Jeśli fermentacja była prawidłowo przeprowadzona, to nawet 20° nie powinno mu zaszkodzić.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • bambus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.10
      • 15

      #3
      Dzięki za odpowiedź jacekan.
      Właśnie obawiam się, że w żadnym pomieszczeniu w domu ( nawet w garażu ) w czasie letnich upałów temperatura nie będzie niższa niż 20 st. C.
      Czy w takiej temperaturze drożdże dolnej fermentacji mogą drastycznie zmienić smak pilsa?
      Jakie ewentualnie mogą pojawić się niepożądane posmaki?

      Comment

      • jacekc78
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 11

        #4
        Dobrze sprawdza się lodówka ze styropianu, mrozisz wodę w butelkach pet i co jakiś czas je wymieniasz.

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekc78
          Dobrze sprawdza się lodówka ze styropianu, mrozisz wodę w butelkach pet i co jakiś czas je wymieniasz.
          Ta, i wsadzasz do niej 10 skrzynek z piwem .

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Moim zdaniem 20°C to górna granica przechowywania pilsów.
            Nie ma strachu, nic się złego nie dzieje i piwo będzie pijalne a większość nawet smaczna ale niektóre lekko zmienią smak. Warto pamiętać też o świetle, które negatywnie wpływa na smak.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jacekc78
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.04
              • 11

              #7
              Sztetke,
              10 skrzynek nie, ale 80 butelek już tak, wszystko zależy jak sobie zmontujesz ten styropian. Jest to rozwiązanie dosyć kłopotliwe, trzeba pamiętać o pilnowaniu temperatury, ciągle wymieniać wkłady mrożące, itd. Jednak w sytuacji kiedy nie mam piwnicy z optymalnymi warunkami, uważam że jest to ciekawe rozwiązanie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez jacekc78; 2013-03-19, 23:57.

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                80 butelek, 2 standardowe warki, bambus napisał, że tego troch naprodukował więc założyłem, że nie kłopocze się o 80 butelek tylko trochę więcej .

                Comment

                • jacekc78
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.04
                  • 11

                  #9
                  Chciałbym mieć taki kłopot

                  Comment

                  • bambus
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.10
                    • 15

                    #10
                    Jak już został poruszony przez kolegów temat ilości piwek, to się pochwalę, że na tę chwilę
                    jest tego ( pilsów ) ok. 140 butelek i prawie drugie tyle "ejli" i ipa na amerykańskich chmielach. Ponadto w procesie fermentacji jest jeszcze kolejna warka pilsa czeskiego
                    i wietbira.
                    Aha i to wszystko muszę pomieścić w dwustanowiskowym garażu na 32 m kw.
                    Będzie ciężko.

                    Comment

                    • Latarnik
                      Premium Lamplighter
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2004.06
                      • 5035

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bambus
                      Aha i to wszystko muszę pomieścić w dwustanowiskowym garażu na 32 m kw.
                      Będzie ciężko.
                      Wykop kanal w garazu pod samochodem, bedzie miejsce i do tego chlodek.
                      5470 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                      Comment

                      • andrzejba
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.05
                        • 50

                        #12
                        kolego kłania ci się zakup kegów bo miejsca mniej zajmują i jak pomyślę że tyle butelek umyłeś to szacunek. Ja po umyciu 40 butelek to już mam dość.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          Paulaner, Thurn und Taxis Pilsener
                          darekd
                          Piwo jest opisane tu:

                          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...taxis-pilsener

                          ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa),...
                          2024-10-10, 23:33
                        • RomaNzRumunii
                          Kolsch temperatura fermentacji
                          RomaNzRumunii
                          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                          2023-11-25, 21:07
                        • smir
                          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                          smir
                          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                          ...
                          2021-05-24, 21:09
                        • bartek90
                          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                          bartek90
                          Cześć wszystkim,
                          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                          2020-05-14, 12:41
                        • balon91
                          porada dotycząca temperatury
                          balon91
                          Witam serdecznie.
                          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                          2021-07-10, 13:47
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...