Wyparzanie butelek ekspresem ciśnieniowym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Michu90
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

Wyparzanie butelek ekspresem ciśnieniowym

Witajcie wszyscy Browarnicy!

Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki, z brewkita (tak dla obycia).

Widziałem w sieci pomysł na wyparzanie butelek ekspresem do kawy, a właściwie końcówką do spieniania mleka. Wziąłem swój ekspres, przedłużyłem końcówkę metalową rurką z wycięciem co by para szła po całej butelce. Po 15-20 sekundach temperatura w butelce przekracza 90stC. Czy to wystarczy?

A może lepiej butle wstawić do zmywarki? Dodam, że jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Gotowanie, pieczenie itp. butelek jest zbędne.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Michu90
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 2

Jak to?

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

tak to.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1904

Wg mnie jeśli masz juz wstępnie umyte i zamknięte butelki a przed rozlewem je tylko przepłuczesz i potraktujesz tą parą to będzie ok. Dosyć szybko i wygodnie.
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

Co ta para o temp 90' ma zrobić?
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Co ta para o temp 90' ma zrobić?
              Podgrzać żeby były miłe w dotyku , coś tam zabije ale parzenie to nie jest a nawet gdyby było jest bardzo krótko trwałą dezynfekcją.

Comment

• MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Michu90 Wyświetlenie odpowiedzi
                jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.
                chodzi o to aby butelki były czyste ...

jak już chcesz sterylne warunki to proponuje komorę sterylną i kombinezon rodem z nasa ... nie ma co popadać w paranoje

piwo warzy się od kilku tysiecy lat ... nie sądzę aby twórcy 1 warek robili to w jakichś super sterylnych warunkach.

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                  chodzi o to aby butelki były czyste ...

jak już chcesz sterylne warunki to proponuje komorę sterylną i kombinezon rodem z nasa ... nie ma co popadać w paranoje

piwo warzy się od kilku tysiecy lat ... nie sądzę aby twórcy 1 warek robili to w jakichś super sterylnych warunkach.
                  Do kogo tak właściwie piszesz? Nikt nie chce steylności, ale butelki mają być czyste, jeśli nie po aktywnym tlenie, czy dwutlenku chloru, to po trzydziestu minutach w piekarniku.

Comment

• MarcinKan
                    • 2013.02
                    • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                    Do kogo tak właściwie piszesz? Nikt nie chce steylności, ale butelki mają być czyste, jeśli nie po aktywnym tlenie, czy dwutlenku chloru, to po trzydziestu minutach w piekarniku.
                    jak nie chcesz sterylności? ... aktywny tlen, dwytlenek chloru, piekarnik to jest właśnie - sterylizacja

oprócz tych metod które podałeś są jeszcze takie http://pl.wikipedia.org/wiki/Steryli...krobiologia%29
                    Last edited by MarcinKan; 2013-03-20, 11:16.

Comment

• Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

To jest zdrowy rozsądek. Złoty środek pomiędzy laborarorium, a samym płukaniem wodą.
                      Last edited by Marcin_wc; 2013-03-20, 11:20.

Comment

• MarcinKan
                        • 2013.02
                        • 191

odpowiedziałem tylko na twój zarzut, że nikt nie chce sterylności ... a podałeś metody sterylizacji ...
                        czyści się butelki płucząc je wodą usuwając widoczne zabrudzenia a sterylizuje się chemią, temperaturą aby zabić to czego nie widać ... ot cały proces przygotowania butelki.

generalnie te 90stopni z ekspresu to niekoniecznie wysoka temperatura która zabija pleśnie, wirusy ... wiec raczej zbędny zabieg. powodują raczej tylko to (jak ktoś wyżej napisał) że "butelki będą ciepłe"

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Michu90 Wyświetlenie odpowiedzi
                          A może lepiej butle wstawić do zmywarki? Dodam, że jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.

Płyn do mycia naczyń to też chemia, a pewnie go używasz …
                          Proponuję umycie butelek w płynie do naczyń i spryskanie w środku 70% spirytusem, łatwo, szybko i przyjemnie (jeśli lubisz zapach alkoholu).
                          Prawie 40 warek i zero kwasu w butelce.

Comment

• gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

Butelki zarówno zalewam wrzątkiem na kilkanaście minut, jak i czasem wybieram piekarnik - nie widzę różnicy, jeszcze nie miałem zakażonego piwa w butelce.

Comment

• MarcinKan
                              • 2013.02
                              • 191

ja kilka razy rozlałem do butelek które tylko przepłukałem zaraz po wypiciu ... przed rozlaniem tylko zerkałem czy coś się urodziło we wnętrzu ... generalnie nic z piwem się nie zadziewało ... ale faktycznie spirytus lub pirosiarczan sodu lub wypalanie to zabije wsio groźne. spirytus w atomizerze to idealna sprawa przy odkażaniu "drobnego" sprzętu do zacierania/warzenia typu łyżki chochelki i inne duperelki .. i gardeł.

Comment

Przetwarzanie...
                              X