Wyparzanie butelek ekspresem ciśnieniowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Michu90
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 2

    Wyparzanie butelek ekspresem ciśnieniowym

    Witajcie wszyscy Browarnicy!

    Jestem przy produkcji swojej pierwszej warki, z brewkita (tak dla obycia).

    Widziałem w sieci pomysł na wyparzanie butelek ekspresem do kawy, a właściwie końcówką do spieniania mleka. Wziąłem swój ekspres, przedłużyłem końcówkę metalową rurką z wycięciem co by para szła po całej butelce. Po 15-20 sekundach temperatura w butelce przekracza 90stC. Czy to wystarczy?

    A może lepiej butle wstawić do zmywarki? Dodam, że jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gotowanie, pieczenie itp. butelek jest zbędne.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Michu90
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 2

      #3
      Jak to?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        tak to.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1904

          #5
          Wg mnie jeśli masz juz wstępnie umyte i zamknięte butelki a przed rozlewem je tylko przepłuczesz i potraktujesz tą parą to będzie ok. Dosyć szybko i wygodnie.
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

          "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

          Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Co ta para o temp 90' ma zrobić?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Co ta para o temp 90' ma zrobić?
              Podgrzać żeby były miłe w dotyku , coś tam zabije ale parzenie to nie jest a nawet gdyby było jest bardzo krótko trwałą dezynfekcją.

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Michu90 Wyświetlenie odpowiedzi
                jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.
                chodzi o to aby butelki były czyste ...

                jak już chcesz sterylne warunki to proponuje komorę sterylną i kombinezon rodem z nasa ... nie ma co popadać w paranoje

                piwo warzy się od kilku tysiecy lat ... nie sądzę aby twórcy 1 warek robili to w jakichś super sterylnych warunkach.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                  chodzi o to aby butelki były czyste ...

                  jak już chcesz sterylne warunki to proponuje komorę sterylną i kombinezon rodem z nasa ... nie ma co popadać w paranoje

                  piwo warzy się od kilku tysiecy lat ... nie sądzę aby twórcy 1 warek robili to w jakichś super sterylnych warunkach.
                  Do kogo tak właściwie piszesz? Nikt nie chce steylności, ale butelki mają być czyste, jeśli nie po aktywnym tlenie, czy dwutlenku chloru, to po trzydziestu minutach w piekarniku.

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                    Do kogo tak właściwie piszesz? Nikt nie chce steylności, ale butelki mają być czyste, jeśli nie po aktywnym tlenie, czy dwutlenku chloru, to po trzydziestu minutach w piekarniku.
                    jak nie chcesz sterylności? ... aktywny tlen, dwytlenek chloru, piekarnik to jest właśnie - sterylizacja

                    oprócz tych metod które podałeś są jeszcze takie http://pl.wikipedia.org/wiki/Steryli...krobiologia%29
                    Last edited by MarcinKan; 2013-03-20, 11:16.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      To jest zdrowy rozsądek. Złoty środek pomiędzy laborarorium, a samym płukaniem wodą.
                      Last edited by Marcin_wc; 2013-03-20, 11:20.

                      Comment

                      • MarcinKan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 191

                        #12
                        odpowiedziałem tylko na twój zarzut, że nikt nie chce sterylności ... a podałeś metody sterylizacji ...
                        czyści się butelki płucząc je wodą usuwając widoczne zabrudzenia a sterylizuje się chemią, temperaturą aby zabić to czego nie widać ... ot cały proces przygotowania butelki.

                        generalnie te 90stopni z ekspresu to niekoniecznie wysoka temperatura która zabija pleśnie, wirusy ... wiec raczej zbędny zabieg. powodują raczej tylko to (jak ktoś wyżej napisał) że "butelki będą ciepłe"

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Michu90 Wyświetlenie odpowiedzi
                          A może lepiej butle wstawić do zmywarki? Dodam, że jestem przeciwnikiem chemii przy produkcji.

                          Płyn do mycia naczyń to też chemia, a pewnie go używasz …
                          Proponuję umycie butelek w płynie do naczyń i spryskanie w środku 70% spirytusem, łatwo, szybko i przyjemnie (jeśli lubisz zapach alkoholu).
                          Prawie 40 warek i zero kwasu w butelce.

                          Comment

                          • gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

                            #14
                            Butelki zarówno zalewam wrzątkiem na kilkanaście minut, jak i czasem wybieram piekarnik - nie widzę różnicy, jeszcze nie miałem zakażonego piwa w butelce.

                            Comment

                            • MarcinKan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.02
                              • 191

                              #15
                              ja kilka razy rozlałem do butelek które tylko przepłukałem zaraz po wypiciu ... przed rozlaniem tylko zerkałem czy coś się urodziło we wnętrzu ... generalnie nic z piwem się nie zadziewało ... ale faktycznie spirytus lub pirosiarczan sodu lub wypalanie to zabije wsio groźne. spirytus w atomizerze to idealna sprawa przy odkażaniu "drobnego" sprzętu do zacierania/warzenia typu łyżki chochelki i inne duperelki .. i gardeł.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X