Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 30

    Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają

    Witam wszystkich na początek.

    Po licznych przygodach z różnymi gatunkami piwa - ciągle mi mało - postanowiłem sam jakieś uwarzyć. A że z gotowanim jestem za pan brat od razu zaczynam od zacierania.
    Na start idzie weizen z zestawu CP. Z natłoku nieusystematyzowanej wiedzy proszę o pomoc w zaplanowaniu zacierania:
    12-13 l wody ( źródlanka z baniaka powinna być ok? czy zmiękczać ją demineralką?)

    Start w 20st
    Przerwy
    44st - 20 min
    Przerwę białkową pomijam
    63st - 20 min
    73st - 40 min
    Próba jodowa
    - > 78st i filtracja

    Wysładzanie : zależnie od wydajności - do 21l brzeczki minimum 12 BLG lub więcej jeśli będzie słabsza. Temp wody 80 st.

    Warzenie - jeśli ekstrakt był za niski najpierw wygotuję nieco wody.

    Chmielenie 30 min lubelskim w skarpecie, 15 g granulat - nie wiem czy nie za krótko, i czy nie darować sobie skarpety.

    Czy przy rehydratacji drożdży przed zadaniem dać im coś jeść?

    Czym grozi zabutelkowanie piwa przed zakończeniem fermentacji, ale już po opadnięciu piany? ( pytanie taktyczne, nigdzie się na takie info nie natknąłem)

    7 dni burzliwej wystarczy? Nie zamierzam podglądać chłopaków przy pracy z obawy przed zakażeniem - podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć...

    W kwestii butelkowania - pirosiarczyn do wiadra i płukać umyte wcześniej z pleśni butelki (takie już dostałem). Kapsle na pare minut do wrzątku. Ile g jasnego WESa w proszku na butelkę 0,5 przy refermentacji ? ( lub też na całą warkę 20l)


    O czymś zapomniałem? Jakieś inne podpowiedzi/uwagi?
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Przedwczesne za butelkowanie grozi tym ze Twoje butelki zamienią sie w granaty, 7 dni burzliwej to za mało nie ma co sie spieszyć warto a nawet koniecznie zostawić piwo na 7 dni cichej, drożdżom nie ttrzeba dawać jeść.

    Comment

    • OstatniElement
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 30

      #3
      Kishar - jaki ma sens cicha przy pszenicznych?
      Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
        7 dni burzliwej to za mało


        Jak najbardziej wystarcza. Nie wprowadzaj w błąd.

        >element, taki ma sens, że w butelce nie masz grubej warstwy drożdży. To nieeleganckie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Jak się boisz cichej, to zrób burzliwą ze 14-20 dni ,po tym czasie się już wyklaruje na tyle, że nie będziesz miał w butelkach centymetra mułu który jest zupełnie zbędny (to ten sens cichej).
          Wsyp drożdże bezpośrednio do wiadra,hydratyzacje sobie daruj i zacieraj od 40 s C.

          Gazuj to cukrem, szkoda ekstraktu na tak nieistotną rzecz.

          Comment

          • OstatniElement
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 30

            #6
            A cukru ile?
            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              czytaj http://www.wiki.piwo.org/Rozlew
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak się boisz cichej, to zrób burzliwą ze 14-20 dni ,po tym czasie się już wyklaruje na tyle, że nie będziesz miał w butelkach centymetra mułu który jest zupełnie zbędny (to ten sens cichej).
                Wsyp drożdże bezpośrednio do wiadra,hydratyzacje sobie daruj i zacieraj od 40 s C.

                Gazuj to cukrem, szkoda ekstraktu na tak nieistotną rzecz.

                Zrób hydratyzacje drożdży.

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Uwodnienie drożdży jest bardzo ważne. Zawsze jezdniach drożdże suche zgodnie z instrukcja.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • sztetke
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 355

                    #10
                    No, to akurat nie jest takie ważne, że jakieś teorie o ściankach zasuszonych i jakie to drożdże biedne i zestresowane, jestem praktyk i nie widzę żadnej różnicy, może to ma sens przy lagerach kiedy faktycznie drożdże mają ciężkie warunki do namnażania.
                    Bardziej obawiałbym się złego chłodzenia brzeczki (bez chłodnicy, dłuższy czas odkryta) i gmerania nadmiernego.

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                      jestem praktyk i nie widzę żadnej różnicy, może to ma sens przy lagerach kiedy faktycznie drożdże mają ciężkie warunki do namnażania.
                      Bardziej obawiałbym się złego chłodzenia brzeczki (bez chłodnicy, dłuższy czas odkryta) i gmerania nadmiernego.
                      Ma to sen, ze swoich praktyk - drożdże uwodnione szybciej podejmują pracę, co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o zakażenie, można też użyć ich mniej.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Lepiej gdy komórka drożdża wypełnia się wodą a nie brzeczką. Polecam wykłady na Wrocławskich Warsztach.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lepiej gdy komórka drożdża wypełnia się wodą a nie brzeczką. Polecam wykłady na Wrocławskich Warsztach.
                          Sztetke to praktyk, On się brzydzi wykładami

                          Comment

                          • OstatniElement
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.03
                            • 30

                            #14
                            Ok. Kwestia drożdży wyjaśniona.

                            A jak z wodą? Mineralizacja ma znaczenie poza pilsnerami?
                            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ok. Kwestia drożdży wyjaśniona.

                              A jak z wodą? Mineralizacja ma znaczenie poza pilsnerami?

                              Przy pierwszej warce nie zawracaj sobie tym głowy, zrób na kranówie, będzie OK!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X