Witam wszystkich na początek.
Po licznych przygodach z różnymi gatunkami piwa - ciągle mi mało - postanowiłem sam jakieś uwarzyć. A że z gotowanim jestem za pan brat od razu zaczynam od zacierania.
Na start idzie weizen z zestawu CP. Z natłoku nieusystematyzowanej wiedzy proszę o pomoc w zaplanowaniu zacierania:
12-13 l wody ( źródlanka z baniaka powinna być ok? czy zmiękczać ją demineralką?)
Start w 20st
Przerwy
44st - 20 min
Przerwę białkową pomijam
63st - 20 min
73st - 40 min
Próba jodowa
- > 78st i filtracja
Wysładzanie : zależnie od wydajności - do 21l brzeczki minimum 12 BLG lub więcej jeśli będzie słabsza. Temp wody 80 st.
Warzenie - jeśli ekstrakt był za niski najpierw wygotuję nieco wody.
Chmielenie 30 min lubelskim w skarpecie, 15 g granulat - nie wiem czy nie za krótko, i czy nie darować sobie skarpety.
Czy przy rehydratacji drożdży przed zadaniem dać im coś jeść?
Czym grozi zabutelkowanie piwa przed zakończeniem fermentacji, ale już po opadnięciu piany? ( pytanie taktyczne, nigdzie się na takie info nie natknąłem)
7 dni burzliwej wystarczy? Nie zamierzam podglądać chłopaków przy pracy z obawy przed zakażeniem - podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć...
W kwestii butelkowania - pirosiarczyn do wiadra i płukać umyte wcześniej z pleśni butelki (takie już dostałem). Kapsle na pare minut do wrzątku. Ile g jasnego WESa w proszku na butelkę 0,5 przy refermentacji ? ( lub też na całą warkę 20l)
O czymś zapomniałem? Jakieś inne podpowiedzi/uwagi?
Po licznych przygodach z różnymi gatunkami piwa - ciągle mi mało - postanowiłem sam jakieś uwarzyć. A że z gotowanim jestem za pan brat od razu zaczynam od zacierania.
Na start idzie weizen z zestawu CP. Z natłoku nieusystematyzowanej wiedzy proszę o pomoc w zaplanowaniu zacierania:
12-13 l wody ( źródlanka z baniaka powinna być ok? czy zmiękczać ją demineralką?)
Start w 20st
Przerwy
44st - 20 min
Przerwę białkową pomijam
63st - 20 min
73st - 40 min
Próba jodowa
- > 78st i filtracja
Wysładzanie : zależnie od wydajności - do 21l brzeczki minimum 12 BLG lub więcej jeśli będzie słabsza. Temp wody 80 st.
Warzenie - jeśli ekstrakt był za niski najpierw wygotuję nieco wody.
Chmielenie 30 min lubelskim w skarpecie, 15 g granulat - nie wiem czy nie za krótko, i czy nie darować sobie skarpety.
Czy przy rehydratacji drożdży przed zadaniem dać im coś jeść?
Czym grozi zabutelkowanie piwa przed zakończeniem fermentacji, ale już po opadnięciu piany? ( pytanie taktyczne, nigdzie się na takie info nie natknąłem)
7 dni burzliwej wystarczy? Nie zamierzam podglądać chłopaków przy pracy z obawy przed zakażeniem - podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć...
W kwestii butelkowania - pirosiarczyn do wiadra i płukać umyte wcześniej z pleśni butelki (takie już dostałem). Kapsle na pare minut do wrzątku. Ile g jasnego WESa w proszku na butelkę 0,5 przy refermentacji ? ( lub też na całą warkę 20l)
O czymś zapomniałem? Jakieś inne podpowiedzi/uwagi?
Comment