Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają
Collapse
X
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.Comment
-
gwzd - tak też zrobię. A Dunkel jest w planach na drugi fermentator.
fidoangel - do tego właśnie tematu się odwoływałem pisząc "podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć..."Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-03-20, 20:54."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No i pierwsza warka już w fermentorze.
Popełniłem kilka błędów, mam nadzieję że niezbyt groźnych.
Nie uwzględniłem do końca bezwładności termicznej garnka przy przerwach ( maltozowa mi się zaczęła z 68 stopniami przy powierzchni - dopiero po wymieszaniu miałem 63).
Zassałem troszkę kłaczków białkowych i osadu chmielowego przy zlewaniu do fermentora wężykiem.
Mam się czym martwić? Do fermentora nie zamierzam zaglądać przez najbliższy tydzień.Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment