Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 30

    #16
    Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement
        Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
        Moja też, a piwo robię na tym syfie i wychodzi dobre, herbaty bym na tym nie zrobił.

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #19
          Ja swojemu Dunkelweizenowi zrobiłem 11 dni fermentacji burzliwej (w 18-19°C) i nie ma w nim zbyt dużego osadu - akurat tyle, aby wymieszać końcówkę i mieć zmętnione piwo w szklance.

          Comment

          • OstatniElement
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 30

            #20
            gwzd - tak też zrobię. A Dunkel jest w planach na drugi fermentator.

            fidoangel - do tego właśnie tematu się odwoływałem pisząc "podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć..."
            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #21
              A ja nie miałem na myśli tego tematu, który wkleiłem, tylko ten o wodzie:

              jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-03-20, 20:54.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • OstatniElement
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 30

                #22
                No i pierwsza warka już w fermentorze.

                Popełniłem kilka błędów, mam nadzieję że niezbyt groźnych.

                Nie uwzględniłem do końca bezwładności termicznej garnka przy przerwach ( maltozowa mi się zaczęła z 68 stopniami przy powierzchni - dopiero po wymieszaniu miałem 63).

                Zassałem troszkę kłaczków białkowych i osadu chmielowego przy zlewaniu do fermentora wężykiem.

                Mam się czym martwić? Do fermentora nie zamierzam zaglądać przez najbliższy tydzień.
                Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • dadek
                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                  dadek
                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                  2023-12-05, 00:56
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • dadek
                  Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                  dadek
                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                  2023-11-09, 20:59
                • pegazus300
                  Dolewanie wody
                  pegazus300
                  Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
                  2018-03-20, 08:17
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...