Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 30

Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement Wyświetlenie odpowiedzi
        Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
        Moja też, a piwo robię na tym syfie i wychodzi dobre, herbaty bym na tym nie zrobił.

Comment

• gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

Ja swojemu Dunkelweizenowi zrobiłem 11 dni fermentacji burzliwej (w 18-19°C) i nie ma w nim zbyt dużego osadu - akurat tyle, aby wymieszać końcówkę i mieć zmętnione piwo w szklance.

Comment

• OstatniElement
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 30

gwzd - tak też zrobię. A Dunkel jest w planach na drugi fermentator.

fidoangel - do tego właśnie tematu się odwoływałem pisząc "podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć..."

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

A ja nie miałem na myśli tego tematu, który wkleiłem, tylko ten o wodzie:

jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
              Last edited by fidoangel; 2013-03-20, 20:54.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• OstatniElement
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 30

No i pierwsza warka już w fermentorze.

Popełniłem kilka błędów, mam nadzieję że niezbyt groźnych.

Nie uwzględniłem do końca bezwładności termicznej garnka przy przerwach ( maltozowa mi się zaczęła z 68 stopniami przy powierzchni - dopiero po wymieszaniu miałem 63).

Zassałem troszkę kłaczków białkowych i osadu chmielowego przy zlewaniu do fermentora wężykiem.

Mam się czym martwić? Do fermentora nie zamierzam zaglądać przez najbliższy tydzień.

Comment

Przetwarzanie...
                X