BA Dry Stout - weryfikacja receptury.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciek1221
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 19

    BA Dry Stout - weryfikacja receptury.

    Witam
    Kolejna moja warka, tym razem jest to zestaw składników z Browamator Dry stout. W ostatnim pilsnerze rzekomo za mocno chmieliłem(wg. instrukcji). Dlatego proszę o weryfikację tego przepisu i ilości składników, za 2 godziny mam zamiar zacząć zacierać.Czy w tym przypadku również chmielić bez siateczki muślinowej i nie wyławiać chmielu goryczkowego przed aromatycznym? Piwa robię 20 litrów.

    Skład zestawu Dry Stout:
    - słód pale ale Weyermann® 3,2 kg,
    - płatki jęczmienne 0,5 kg,
    - jęczmień palony 0,3 kg,
    - słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg,
    - chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g,
    - drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g,
    - wskazówki do warzenia.

    Tutaj pierwsze pytanie, drożdże to dolniaki, a zalecana temp. fermentacji tego piwa to 20stopni, w jakiej fermentować w końcu?

    Ok, teraz zacieranie:
    Zacieranie:
    Dodać ześrutowany słód pale ale oraz płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69C.
    Zacierać 45 minut w temp. 67oC.
    Po negatywnej próbie jodowej dodać do zacieru słody ciemne i jęczmień palony.
    Podnieść temp. do 72oC i trzymać 10 minut.
    Podgrzać do 76oC i filtrować.


    Chmielenie:
    Gotować 60 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (20 g) po 5 minutach
    gotowania, drugą (10 g) po 40 minutach gotowania.

    Fermentacja cicha i główna zalecana w 20stopniach.
    Pozdrawiam i proszę o rady/weryfikację. Chcę otrzymać smacznego piwko
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    Płatki zaparz wrzątkiem, to znaczy wrzuć je do wrzątku bo się skleją (enzymy będą miały łatwiej),
    poczekaj z 10 min i uzupełnisz wodą, ustal temperaturę i dasz słody. Te drożdże są górnej fermentacji.
    Chmielisz normalnie, jak poprzednio , bez siatek i wyciągania czegokolwiek.

    Comment

    • maciek1221
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 19

      #3
      Ok dziękuję. Nie wiedziałem o tym zaparzaniu płatków. Trwa już chmielenie, brzeczka pachnie pięknie! Kawa inka połączona z chmielem, no miodzio! Trochę kolor wpada w brąz zamiast być czernią, ale to nic

      Jeszcze ostatnie pytanko, bo ostatnio miałem za wysoką temp. fermentacji i nie chcę tego błędu popełnić. Mam drożdże te co są podane wyżej, czy fermenotwać 2 temperaturze 22-23st czy 16-17st? Bo takimi pomieszczeniami dysponuję. Pozdrawiam

      Comment

      • lotus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 89

        #4
        Z tego co wiem to lepiej jak jest ta dolna granica - czyli ja bym je dał do 16-17 .

        Comment

        • maciek1221
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.03
          • 19

          #5
          Tak też chyba zrobię, bo na paczce od drożdży napisane jest, że ich dolna granica to 12stopni. Czyli w 16 sobie normalnie będą pracować.
          Moja pierwsza warka z puszki stała w 24-25stopniach i niestety jej zapach przez to uległ zmianie na moją niekorzyść.. Smak zresztą też.
          Czy inni piwowarzy też myślą, że lepiej wstawić do tych 17stopni?

          Pozdrawiam Maciek

          Comment

          • zygberto
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 1

            #6
            Trochę już po nie w czasie, ale mam zagwozdkę. Zostało mi jeszcze po 10 g cascade i fuggle. Czy taki zestaw do chmielenia na zimno można zastosować przy dry stout?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X