Witam
Kolejna moja warka, tym razem jest to zestaw składników z Browamator Dry stout. W ostatnim pilsnerze rzekomo za mocno chmieliłem(wg. instrukcji). Dlatego proszę o weryfikację tego przepisu i ilości składników, za 2 godziny mam zamiar zacząć zacierać.Czy w tym przypadku również chmielić bez siateczki muślinowej i nie wyławiać chmielu goryczkowego przed aromatycznym? Piwa robię 20 litrów.
Skład zestawu Dry Stout:
- słód pale ale Weyermann® 3,2 kg,
- płatki jęczmienne 0,5 kg,
- jęczmień palony 0,3 kg,
- słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg,
- chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g,
- drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g,
- wskazówki do warzenia.
Tutaj pierwsze pytanie, drożdże to dolniaki, a zalecana temp. fermentacji tego piwa to 20stopni, w jakiej fermentować w końcu?
Ok, teraz zacieranie:
Zacieranie:
Dodać ześrutowany słód pale ale oraz płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69C.
Zacierać 45 minut w temp. 67oC.
Po negatywnej próbie jodowej dodać do zacieru słody ciemne i jęczmień palony.
Podnieść temp. do 72oC i trzymać 10 minut.
Podgrzać do 76oC i filtrować.
Chmielenie:
Gotować 60 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (20 g) po 5 minutach
gotowania, drugą (10 g) po 40 minutach gotowania.
Fermentacja cicha i główna zalecana w 20stopniach.
Pozdrawiam i proszę o rady/weryfikację. Chcę otrzymać smacznego piwko
Kolejna moja warka, tym razem jest to zestaw składników z Browamator Dry stout. W ostatnim pilsnerze rzekomo za mocno chmieliłem(wg. instrukcji). Dlatego proszę o weryfikację tego przepisu i ilości składników, za 2 godziny mam zamiar zacząć zacierać.Czy w tym przypadku również chmielić bez siateczki muślinowej i nie wyławiać chmielu goryczkowego przed aromatycznym? Piwa robię 20 litrów.
Skład zestawu Dry Stout:
- słód pale ale Weyermann® 3,2 kg,
- płatki jęczmienne 0,5 kg,
- jęczmień palony 0,3 kg,
- słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg,
- chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g,
- drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g,
- wskazówki do warzenia.
Tutaj pierwsze pytanie, drożdże to dolniaki, a zalecana temp. fermentacji tego piwa to 20stopni, w jakiej fermentować w końcu?
Ok, teraz zacieranie:
Zacieranie:
Dodać ześrutowany słód pale ale oraz płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69C.
Zacierać 45 minut w temp. 67oC.
Po negatywnej próbie jodowej dodać do zacieru słody ciemne i jęczmień palony.
Podnieść temp. do 72oC i trzymać 10 minut.
Podgrzać do 76oC i filtrować.
Chmielenie:
Gotować 60 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (20 g) po 5 minutach
gotowania, drugą (10 g) po 40 minutach gotowania.
Fermentacja cicha i główna zalecana w 20stopniach.
Pozdrawiam i proszę o rady/weryfikację. Chcę otrzymać smacznego piwko
Comment