Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balone
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 1

    #1

    Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

    Witam,

    Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.


    Panowie...

    Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.


    Pozdrawiam,

    Tomek
  • falcon
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 284

    #2
    Trzeba wypić 5-10 litrów dobrego piwa pszenicznego i przemyśleć to jeszcze raz...

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24005

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone
      Witam,

      Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.


      Panowie...

      Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.


      Pozdrawiam,

      Tomek
      Po pierwsze wyłącz tryb "leń", po drugie zacznij od: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=16 . Wysil się trochę
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone
        ... Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów...
        Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup gotowego piwa. Szczerze mówiąc to nawet bałbym się zacierać 1 kg słodu, bo przytakiej ilości parametry zacieru to loteria.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19291

          #5
          Prostsza metoda na 10 litrów:
          Użyć puszkę brewkita na 10 litrów wody, bez dodatków. Automatyka żadna, ale szybko i nic nie musisz budować

          Bardziej zaawansowana:
          Kup kombinację różnych ekstraktów słodowych niechmielonych np. WES i możesz chmielić je do zadanej ilości końcowego produktu obliczając przy tym proporcjonalnie ilość chmielu. Można nawet 5 litrów.

          Najtrudniejsza i pracochłonna:
          Zacieraj słody na 20 litrów w zmechanizowanym kociołku lidlowym ze sterownikiem i mieszadłem (jak ja mam), potem odbierając filtrat rozlej do 2 garnków, by to pomieścić i dodają różne kombinacje ekstraktów (lub tylko chmieleniem) uzyskasz dwie różne warki.
          Automatyka prawie full, ale i tak się cholernie napocisz. Po 2-3 razach i tak dasz sobie z tym spokój.

          Jeśli chcesz się pobawić to pierwsze dwa polecam, ale jeśli myślisz o tym na poważnie to szkoda bawić się w takie mikroskopijne ilości. Co nie znaczy, że nie można. Sam na początku robiłem 8-10 litrowe warki.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Nie słuchaj ich, Twoja przyszłość jest tu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Ale to jest piwo do zwalczania ślimaków w ogrodzie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Domowe kupażowanie piw
                darekd
                Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                2023-03-06, 22:54
              • etman
                Piwowar nr 51
                etman
                Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                2024-12-10, 18:48
              • e-prezes
                lajboCKowe piwo domowe
                e-prezes
                parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
                ...no i...
                domowe - lekki pils
                0,00%
                0
                domowe - lekki ciemniak
                9,09%
                2
                domowe - pszeniczne
                4,55%
                1
                domowe - mocniejszy ciemniak
                9,09%
                2
                domowe - mocniejsze jasne
                0,00%
                0
                domowe - koźlak
                45,45%
                10
                domowe - porter
                13,64%
                3
                domowe - klasztorne
                13,64%
                3
                domowe - inne
                0,00%
                0
                domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
                0,00%
                0
                jakieś dobre polskie przemysłowe
                4,55%
                1
                jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
                0,00%
                0
                2005-07-15, 14:09
              • heckler
                Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                heckler
                Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                2025-01-31, 11:11
              • e-prezes
                Pinta, Portermass Amburana
                e-prezes
                Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                2025-01-19, 15:40
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...