Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balone
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 1

Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

Witam,

Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.

Panowie...

Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.

Pozdrawiam,

Tomek
  • falcon
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 284

Trzeba wypić 5-10 litrów dobrego piwa pszenicznego i przemyśleć to jeszcze raz...

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam,

Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.

Panowie...

Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.

Pozdrawiam,

Tomek
      Po pierwsze wyłącz tryb "leń", po drugie zacznij od: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=16 . Wysil się trochę
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone Wyświetlenie odpowiedzi
        ... Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów...
        Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup gotowego piwa. Szczerze mówiąc to nawet bałbym się zacierać 1 kg słodu, bo przytakiej ilości parametry zacieru to loteria.

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

Prostsza metoda na 10 litrów:
          Użyć puszkę brewkita na 10 litrów wody, bez dodatków. Automatyka żadna, ale szybko i nic nie musisz budować

Bardziej zaawansowana:
          Kup kombinację różnych ekstraktów słodowych niechmielonych np. WES i możesz chmielić je do zadanej ilości końcowego produktu obliczając przy tym proporcjonalnie ilość chmielu. Można nawet 5 litrów.

Najtrudniejsza i pracochłonna:
          Zacieraj słody na 20 litrów w zmechanizowanym kociołku lidlowym ze sterownikiem i mieszadłem (jak ja mam), potem odbierając filtrat rozlej do 2 garnków, by to pomieścić i dodają różne kombinacje ekstraktów (lub tylko chmieleniem) uzyskasz dwie różne warki.
          Automatyka prawie full, ale i tak się cholernie napocisz. Po 2-3 razach i tak dasz sobie z tym spokój.

Jeśli chcesz się pobawić to pierwsze dwa polecam, ale jeśli myślisz o tym na poważnie to szkoda bawić się w takie mikroskopijne ilości. Co nie znaczy, że nie można. Sam na początku robiłem 8-10 litrowe warki.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Nie słuchaj ich, Twoja przyszłość jest tu
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Ale to jest piwo do zwalczania ślimaków w ogrodzie.

Comment

Przetwarzanie...
              X