Pomysł na piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacperwall
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 2

    #1

    Pomysł na piwo

    Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać:
    1. Drożdże Safbrew S-33
    3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g
    4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg
    5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg
    6. Słód Caramunich (R) typ III 140-160 EBC - 0,4kg

    Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników?

    Pozdrawiam,
    Kacper
  • jaruzele
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 16

    #2
    zacieranie słodów: 63 stopnie w 16 l wody,
    wysładzanie: 16 l wody 76 stopni,
    chmielenie:
    60 min. marynka 15 g,
    10 min. lubelski 15 g,
    Powinno wyjść około 20 l 12blg.
    Piwo w smaku podobne do pale ale, jednak mniej chmielone.

    Comment

    • kacperwall
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 2

      #3
      znalazłem jeszcze chmiel magnum, będzie lepszy, czy wykorzystać powyższe?

      Comment

      • jaruzele
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.01
        • 16

        #4
        Nigdy nie używałem magnum, więc nie wiem. Sprawdź jaki to rodzaj chmielu i zdecyduj sam. Też nie lubię marnować składników, ale to dzięki próbom udaje mi się obecnie warzyć piwa, które mi smakują. Nie bój się eksperymentować. Każdy rodzaj piwa powstawał metodą prób i błędów.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          ReCraft [Piwne Podziemie], Detektiv Devitka
          darekd
          "Light Czech Pils", 9% ekstr., 3,8% alk.
          Chmiele - Lubelski, Marynka, Saaz

          Aromat - głównie trawiasto-ziołowy chmiel
          Piana - wysoka, trwalsza z kożuszkiem, zostaje na szkle
          Barwa - jasna słomka, zamglona
          Wysycenie - umiarkowana w kierunku łagodnego,...
          2024-07-17, 00:22
        • chmielakikrasnystaw
          Chmielaki Krasnostawskie 2019
          chmielakikrasnystaw
          KONSUMENCKI KONKURS PIW
          49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
          PIWA ZGŁOSZONE

          Piwa dolnej fermentacji:
          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
          1. Primator Pumpa – Pivovar...
          2019-08-07, 12:51
        • darekd
          Celestial Beerworks, Jerzy
          darekd
          Browar z Dallas w Teksasie.

          Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

          5% alk.
          Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

          Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
          2025-02-05, 02:24
        • AaLeX
          Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
          AaLeX
          Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
          2024-08-06, 14:16
        • Flino
          Jak czytać przepis ?
          Flino
          Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
          1. Składniki:
          • pilzeński Litovel 4,25 kg;
          • monachijski Litovel 0,9 kg;
          • karmel jasny 0,5 kg
          • caraaroma 0,35;
          • chmiel Marynka granulat 40 g;
          • chmiel Lubelski granulat 25 g;
          • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
          2....
          2021-11-17, 10:49
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...