Pomysł na piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacperwall
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 2

    Pomysł na piwo

    Witam, jestem początkującym browarnikiem i nie do końca wiem jeszcze jak samemu dobierać chmiel, słody i drożdże. Mam trochę surowców, które chciałbym dobrze wykorzystać:
    1. Drożdże Safbrew S-33
    3. Chmiel Marynka i Lubelski po 50g
    4. Słód Monachijski typ II 16-24EBC - 2kg
    5. Słód Pilzneński 2,5-5 EBC - 2kg
    6. Słód Caramunich (R) typ III 140-160 EBC - 0,4kg

    Macie jakieś pomysły, na wykorzystanie powyższych składników?

    Pozdrawiam,
    Kacper
  • jaruzele
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 16

    #2
    zacieranie słodów: 63 stopnie w 16 l wody,
    wysładzanie: 16 l wody 76 stopni,
    chmielenie:
    60 min. marynka 15 g,
    10 min. lubelski 15 g,
    Powinno wyjść około 20 l 12blg.
    Piwo w smaku podobne do pale ale, jednak mniej chmielone.

    Comment

    • kacperwall
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 2

      #3
      znalazłem jeszcze chmiel magnum, będzie lepszy, czy wykorzystać powyższe?

      Comment

      • jaruzele
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.01
        • 16

        #4
        Nigdy nie używałem magnum, więc nie wiem. Sprawdź jaki to rodzaj chmielu i zdecyduj sam. Też nie lubię marnować składników, ale to dzięki próbom udaje mi się obecnie warzyć piwa, które mi smakują. Nie bój się eksperymentować. Każdy rodzaj piwa powstawał metodą prób i błędów.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X