Kegowanie - Corny Keg - Wolna przestrzeń

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • felice
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.02
    • 25

    Kegowanie - Corny Keg - Wolna przestrzeń

    Witam!

    U ważyłem piwo Coopers Dark Ale, i chciałbym je teraz przelać do Corny Kega 18 litrów.

    I tu pytanie czy potrzebuje zostawić jakaś wolną przestrzeń na nagazowanie się piwa ? Jak tak to ile?

    Czy w przypadku nie zostawienia żadnej wolnej przestrzeni może dojść do eksplozji kega?

    (Producent w instrukcji podaje ze by na 23 litry dodać maksymalnie 200gr cukru co spowoduje naturalne nagazowanie piwa.)


    W punkcie III i podpunkcie 2.:
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Jeśli keg jest legalizowany to powinna być podana na nim waga brutto, musisz jeszcze raz włożyć na wagę i zważyć z piwem.
    ps Jeśli zawór bezpieczeństwa jest sprawny do eksplozji nie dojdzie, dziwna ta instrukcja( tak to jest jak nie kupuje sie w dobrych sklepach piwowarskich)
    Last edited by anteks; 2013-03-30, 01:23.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • felice
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.02
      • 25

      #3
      hmm ja tego Kega kupiłem używanego, gdzie mam szukać tej wagi brutto ?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Lej do zgięcia, daj połowę cukru. Tam jest zawór bezpieczeństwa (powinien być) nic się nie stanie.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Ja na kega 19l sypię 60-80g cukru
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • felice
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.02
            • 25

            #6
            Ok dzieki wielkie !! )

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Podłączam też CO2 by dobić dekiel z uszczelką
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X