bardzo mocna goryczka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yaneck
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

bardzo mocna goryczka

Witam wszystkich

Jestem początkujący, dopiero zrobiłem swoje drugie piwko, o które chcę zapytać.

Piwo wyszło niesamowicie gorzkie i nie wiem co zrobiłem źle.
    Piwo chmieliłem marynką 30g (60 minut) i chmielem lubelskim 30g(ostatnie 15 minut gotowania). Użyłem ekstraktów niechmielonych Wes w ilości 1,7kg+1,2kg oba bursztynowe . Granulat chmielowy umieściłem w specjalnych siateczkach. Po zakończeniu gotowania wyciągając siateczki wycisnąłem z nich brzeczkę (nie chciałem jej zmarnować a ponadto czytałem, że gotując w garnku powiedzmy 5L taką ilość ekstraktu słabo się on nachmiela więc chciałem z siateczek jak najwięcej tego aromatu wycisnąć ). Wyciskałem siateczki specjalnymi szczypcami kuchennymi - jakoś specjalnie się na nich nie wyżywałem Gdy przelewałem brzeczkę zauważyłem, że drobinki chmielu w niej pływały(wydostały się przez oczka siatki) niestety nie miałem czym tego odfiltrować i było już za późno na to więc tak zostawiłem sądząc że to nic takiego.
    Po fermentacji burzliwej, która nie doprowadziła do uzyskania 0Blg a jakies 2Blg spróbowałem piwka i się okazało bardzo gorzkie - większość ludzi chyba by nie była w stanie tego wypić... Zostawiłem to tak i już jest w butelkach - goryczka powinna zmaleć ale wciąż mnie nurtuje pytanie " co sprawiło, że jest tak mocno goryczkowe ". Początkowo myślałem, ze może się zepsuło ale nie jest kwaśne i pachnie jak piwo - spożywanie też się nie objawia niczym niepożądanym.

Poradźcie co mogłem zrobić nie tak. Zamierzam zrobić kolejne piwko z procesem chmielenia i nie chcę tak go zepsuć.
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

Masz tam w porywach 25-30 ibu zakładając ilość brzeczki 20L, więc to nie jest strasznie gorzkie piwo, odpręż się . Jak dasz rade to odleżakować ze 3 miesiące to goryczka powinna się ułożyć i odczucie jej będzie mniejsze.

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

Widocznie nie smakują Tobie piwa z chmielem
      ps Przy tych dawkach to jest lajcik
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• yaneck
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.04
        • 14

Poczekam zatem te 3 miesiące i zobaczę jak się ułoży. Brzeczki miałem ok. 18 litrów - chciałem uzyskać pełniejszy smak. Może te dwa litry wody mniej też dały trochę mocniejsza goryczkę.

anteks - ja wiem, że dawki są ok ale smak mi się wydaje zbyt goryczkowy dlatego miałem obawy, że coś jest nie tak bo to na prawdę jakieś smaczne nie jest. Takiej goryczki nie czułem w żadnym piwie. Jeśli możesz to podaj mi jakiś przykład kupnego mocno chmielowego piwa i porównam

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

Może zdradzisz w jakiej okolicy mieszkasz?
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• yaneck
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.04
            • 14

w Bielsku-Białej

Comment

• jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

Znam takich co lubią piwo, a jednak 30 IBU to dla nich gorycz nie do przełknięcia. Efekt picia koncerniaków przez całe życie.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Basterus
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.02
                • 1

jak goryczka przebije Imperium Atakuje z Pinty to gratuluje

Comment

• yaneck
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.04
                  • 14

Po tygodniu w butelkach goryczka zaczęła się układać Teraz zaczyna smakować o niebo lepiej!
                  Dzięki za pomoc panowie.

Comment

Przetwarzanie...
                  X