Witam wszystkich,
przedwczoraj warzyliśmy z kolegą naszą pierwszą warkę, na pierwszy rzut poszedł Koelsch ze sklepu browarbizu. Nasze temperatury utrzymywaliśmy idealnie wg. receptury - 63 stopnie przez 50 min, 71 stopni przez 10 min itd.. Nie obyło się jednak bez problemów.
Największym okazało się wysładzanie. Mianowicie mieliśmy problem z użyciem cukromierza. Brzeczka po chmieleniu miała 12,5 - 13 BLG. A powinna mieć 11. Pytanie - w którym momencie mamy używać cukromierza i jakie wartości są dla nas istotne??
Korzystając z przedłużonej zimy, schłodziliśmy naszą warkę w ok. 1,5 godziny i zadaliśmy drożdże. Wszystko idzie dobrze, po 24h piwko zaczęło "bąblować" a na wierchu pojawiła się piana.
Czego możemy się spodziewać, jesli poziom BLG był inny od zakładanego?
pzdr.
przedwczoraj warzyliśmy z kolegą naszą pierwszą warkę, na pierwszy rzut poszedł Koelsch ze sklepu browarbizu. Nasze temperatury utrzymywaliśmy idealnie wg. receptury - 63 stopnie przez 50 min, 71 stopni przez 10 min itd.. Nie obyło się jednak bez problemów.
Największym okazało się wysładzanie. Mianowicie mieliśmy problem z użyciem cukromierza. Brzeczka po chmieleniu miała 12,5 - 13 BLG. A powinna mieć 11. Pytanie - w którym momencie mamy używać cukromierza i jakie wartości są dla nas istotne??
Korzystając z przedłużonej zimy, schłodziliśmy naszą warkę w ok. 1,5 godziny i zadaliśmy drożdże. Wszystko idzie dobrze, po 24h piwko zaczęło "bąblować" a na wierchu pojawiła się piana.
Czego możemy się spodziewać, jesli poziom BLG był inny od zakładanego?
pzdr.
Comment