tak się zastanawiałem dlaczego akurat się przyjeło, że wszyscy domowa warzą 20L. Skąd się to wzięło? czemu nie 10 albo 30?
dlaczego 20L
Collapse
X
-
A warz sobie ile chcesz. Może być i 5 litrów
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziTylko warzenie 20l to taka stara piwowarska tradycja, coś ekstraŻycie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
20-litrowa to jest nowa świecka tradycja.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedziA można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedziA można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
Comment
-
-
Nie zgodzę się z tym, że tyle samo. Tylko część etapów trwa tyle samo. Przecież mniejsza porcja brzeczki szybciej się zagotuje. Poza tym mniej czasu zajmie rozlew
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A można warzyć 10 litrów i przeprowadzać fermentację w standardowych 30 litrowych pojemnikach?www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Przez jakiś czas praktykowałem warzenie 7-litrowych warek, później odpuściłem, bo roboty niemal tyle samo co przy 20 litrach a piwa dużo mniej... Do fermentacji takich małych objętości fajne są wiaderka "do mieszania farb" z Castoramy 10 lub 15 litrów. Mają atest do spożywki
Comment
-
-
A ja przez cały czas czytam i słyszę, że w domowym piwowarstwie nie chodzi o koszta tylko o przyjemność
Ja warzę dla doświadczenia i eksperymentu. Warki 10 L były dla mnie najsensowniejsze i do dzisiaj żałuję, że przeszedłem na 20 L. Warzyć to ja mogę ale kto to ma wypić?
Comment
-
Comment