Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
    jak ruszysz , puki drożdże pracują , to mogą się zdenerwować i diacetylu narobić ( no chyba że lubisz maślane piwo najprostszy przykład ruszanego piwa , pierwszy Sęp)
    No jasne, może jeszcze te biedne drożdże będą krzyczeć.

Comment

• moracz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.11
      • 121

Przecież każde dziecko wie, że drożdże to takie złośliwe stworzonka, które tylko czekają, żeby narobić diacetylu ile wlezie

Comment

• MarcinKan
        • 2013.02
        • 191

nagazowało ci się w trakcie fermentacji ... i wsio ... nie martwiłbym się zakażeniami i innymi pierdołami .. chemia ... płyn nasyca się 2tlenkiem węgla i tyle ... zabutelkowałbym i poczekał z tydzień i .. "w gardła nasza zdrowie wasze"

Comment

• DonZ
          • 2013.03
          • 303

przy 4Blg to mu granaty wyjdą chyba że bez cukru do refermentacji to jedynie lekko niedogazowane może być, czyż nie?

Comment

• fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

No dobra...

To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.

Nie martw się diacetylem bo kolega @lotus nie doczytał skąd sie bierze ale napewno nie od mieszania w wiadrze ani od przelewania.

Nie nagazuje się, jak napisał @MarcinKan, bo w tej temperaturze to niemożliwe. Nie powinno być bąbelków.

Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.

I poczytaj troszkę, linki masz w moim podpisie.
            Powodzenia. Twoje
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• howser
              • 2013.03
              • 103

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.
              Mierzyłem w temperaturze pokojowej, czyli tak 23 stopnie. Wiem, ze do odpowiedniego pomiaru potrzeba 20-21 stopni, ale te 2 stopnie podejrzewam, że nie zafałszują mi tak bardzo odczytu.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.
              A jeśli zlałbym piwko do drugiego fermentatora na tydzień cichej, żeby trochę się sklarowało? Nie będzie tragedii? Jakby nie patrzeć to na samej burzliwej piwo siedzi już prawie 2 tygodnie.

Comment

• fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

Zlej na cichą. Jak masz możliwość to wystaw do chłodnego, na balkon, do ogródka...
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

Darku koledzy udzielają "cennych"rad, a Ty sie wtrancasz i wszystko psujesz
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• howser
                    • 2013.03
                    • 103

Blg przestało spadać i pomimo bulkania w rurce zlałem wszystko do drugiego fermentatora bez rurki na cichą. Zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy:
                    1) Czy nie wywali mi fermentatora? Gaz się cały czas wydobywa i nie ma ujścia.
                    2) Czy jeśli piwo samo się nagazowywuje to czy przy butelkowaniu muszę dać odpowiednio mniej glukozy/nie dawać jej w ogóle?

Comment

• sztetke
                      • 2009.12
                      • 355

1 Najwyżej dekiel się rozszczelni z lekkim strzałem, albo bez- zależy jakie wiadro masz.
                      2 Nie nagazuje się, jeżeli już tak, to w znikomej ilości.
                      Zostaw to ze 2-3 tygodnie na cichej, w końcu to większy ekstrakt wiec swoje musi odleżeć, nie ma co się spieszyć.

Comment

Przetwarzanie...
                      X