Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

    Hej,

    Nastawiłem kit'a Brewferm Grand Cru. Blg na początku wyniosło 17, po 10 dniach spadło do 5 i nadal bulka. Z tego co czytałem to fermentacja burzliwa kończy się kiedy blg spadnie do 1/3 wartości początkowej i zgodnie z tym powinienem już przelewać na cichą, ale woda w rurce cały czas bulka. Przelewać na cichą czy poczekać aż bulkanie ustanie? Wiem, że bulkanie nie jest warunkiem koniecznym do stwierdzenia, że burzliwa ruszyła, ale czy jego obecność świadczy o tym że burzliwa trwa nadal i nie wolno jej przerywać?

    Z góry dzięki za pomoc!
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Poczekaj jeszcze kilka dni i ponownie sprawdź Blg.

    BTW, skąd wytrzasnąłeś tę bajeczkę o końcu fermentacji burzliwej po spadku Blg do 1/3 wartości początkowej? Bujda na resorach. Stopień odfermentowania piwa zależy od dziesiątek różnych czynników.

    Comment


    • #3
      Pomyśl!
      Jak "bulka" to drożdże pracuję, więc co się stanie jak wlejesz to piwo do butelki, dodasz jeszcze cukru do refermentacji i szczelnie zamkniesz ...?
      Jeśli się zdacykujesz jednak teraz butelkować, to szybko wyslij to piwo Kimowi albo Tuskowi

      Comment

      • howser
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.03
        • 103

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
        BTW, skąd wytrzasnąłeś tę bajeczkę o końcu fermentacji burzliwej po spadku Blg do 1/3 wartości początkowej? Bujda na resorach. Stopień odfermentowania piwa zależy od dziesiątek różnych czynników.
        Gdzieś na jakimś FAQ, nie pamiętam już, tylko tok rozumowania inny przyjąłem, w sensie FAQ mówiło, że po burzliwej blg spada do 1/3, więc przyjąłem, że skoro mam już poniżej 1/3 blg to może oznaczać koniec fermentacji. Stąd to pytanie.

        Dzięki za podpowiedzi! Podsumowując - bulka = drożdże pracują i nie ruszać, nie bulka = drożdże wszystko przejadły albo mam nieszczelny fermentator i wtedy mierzę sobie blg i patrzę czy temperatura fermentacji spadła. Inaczej dostaję granaty, które wysyłam jaśnie nam panującemu

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Po 10 dniach to drożdże mogą już zjadać fermentor, jakie to drożdże i jaka temp
          Od kiedy jest te 5blg?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • howser
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 103

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Po 10 dniach to drożdże mogą już zjadać fermentor, jakie to drożdże i jaka temp
            Od kiedy jest te 5blg?
            Drożdże z saszetki z kit'a, producent nie podaje jaki to rodzaj. Fermentator stoi w pokoju, temp. 23-24 stopnie. Blg zmierzyłem dziś pierwszy raz od zamknięcia fermentatora, także nie wiem jak szybko blg teraz spada.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              Myślę że już przefermentowało, dla pewności zerknij sob/niedziela i butelkuj
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • DonZ
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.03
                • 303

                #8
                sam raczkuje w piwowarstwie ale z tego co ja wyczytałem i co na samym cukromierzu jest napisane że fermentacja kończy się przy 2*Blg, więc ta piątka powinna jeszcze być przejedzona, skoro przy temp 24*C to wszystko pracuje

                ja tylko nie wiem ile drożdże przeżyją jeśli Blg spada do 2 lub 1 żeby zdążyć z przelaniem i refermentacją

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                  sam raczkuje w piwowarstwie ale z tego co ja wyczytałem i co na samym cukromierzu jest napisane że fermentacja kończy się przy 2*Blg, więc ta piątka powinna jeszcze być przejedzona, skoro przy temp 24*C to wszystko pracuje
                  nie wierz we wszystko co jest napisane
                  ja tylko nie wiem ile drożdże przeżyją jeśli Blg spada do 2 lub 1 żeby zdążyć z przelaniem i refermentacją
                  he?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • DonZ
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.03
                    • 303

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    he?
                    jak się kończy burzliwa, i tak właściwie fermentor nie okazuje znak życia, może od czasu do czasu bąknie, to można przelewać, tak? w takim razie ile takie drożdże jeszcze pociągną na refermentację, wiem że może grozić zakażeniem ale ile można odczekać po zakończeniu z butelkowaniem

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Jak skończą burzliwą to zaraz nie padną, możesz zlać na cichą lub do butelek( jeśli tego piwa nie spasteryzujesz to nagazują piwo)
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • DonZ
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.03
                        • 303

                        #12
                        Oczywiście że pasteryzacja odpada, jak w domowych warunkach? ;] Na cichą jeszcze nie to jest moje pierwsze z kita, jak dokolekcjonuję chłodnicę, gar i drugi fermentator ale już bez kranika to wtedy będę się bawił w cichą i w najważniejsze zacieranie

                        Comment

                        • sztetke
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.12
                          • 355

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                          jak się kończy burzliwa, i tak właściwie fermentor nie okazuje znak życia, może od czasu do czasu bąknie, to można przelewać, tak? w takim razie ile takie drożdże jeszcze pociągną na refermentację, wiem że może grozić zakażeniem ale ile można odczekać po zakończeniu z butelkowaniem
                          Wywal rurkę i będziesz miał bulkanie z głowy, a zakażenie albo masz, albo nie, od długiego leżenia piwo się nie zakazi niczym.

                          Comment

                          • howser
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.03
                            • 103

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Myślę że już przefermentowało, dla pewności zerknij sob/niedziela i butelkuj
                            Dziś 12 dzień jak piwo jest na burzliwej. Od piątku blg spadło o 1 i teraz wynosi 4. Woda w rurce cały czas bulka, co prawda coraz rzadziej, tak raz na 20-30 minut. To chyba nie jest normalne żeby w relatywnie ciepłym pomieszczeniu drożdże tak długo pracowały?

                            Comment

                            • lotus
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 89

                              #15
                              jak ruszysz , puki drożdże pracują , to mogą się zdenerwować i diacetylu narobić ( no chyba że lubisz maślane piwo najprostszy przykład ruszanego piwa , pierwszy Sęp)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X