Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

Hej,

Nastawiłem kit'a Brewferm Grand Cru. Blg na początku wyniosło 17, po 10 dniach spadło do 5 i nadal bulka. Z tego co czytałem to fermentacja burzliwa kończy się kiedy blg spadnie do 1/3 wartości początkowej i zgodnie z tym powinienem już przelewać na cichą, ale woda w rurce cały czas bulka. Przelewać na cichą czy poczekać aż bulkanie ustanie? Wiem, że bulkanie nie jest warunkiem koniecznym do stwierdzenia, że burzliwa ruszyła, ale czy jego obecność świadczy o tym że burzliwa trwa nadal i nie wolno jej przerywać?

Z góry dzięki za pomoc!
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Poczekaj jeszcze kilka dni i ponownie sprawdź Blg.

BTW, skąd wytrzasnąłeś tę bajeczkę o końcu fermentacji burzliwej po spadku Blg do 1/3 wartości początkowej? Bujda na resorach. Stopień odfermentowania piwa zależy od dziesiątek różnych czynników.

Comment

Pomyśl!
      Jak "bulka" to drożdże pracuję, więc co się stanie jak wlejesz to piwo do butelki, dodasz jeszcze cukru do refermentacji i szczelnie zamkniesz ...?
      Jeśli się zdacykujesz jednak teraz butelkować, to szybko wyslij to piwo Kimowi albo Tuskowi

Comment

• howser
        • 2013.03
        • 103

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
        BTW, skąd wytrzasnąłeś tę bajeczkę o końcu fermentacji burzliwej po spadku Blg do 1/3 wartości początkowej? Bujda na resorach. Stopień odfermentowania piwa zależy od dziesiątek różnych czynników.
        Gdzieś na jakimś FAQ, nie pamiętam już, tylko tok rozumowania inny przyjąłem, w sensie FAQ mówiło, że po burzliwej blg spada do 1/3, więc przyjąłem, że skoro mam już poniżej 1/3 blg to może oznaczać koniec fermentacji. Stąd to pytanie.

Dzięki za podpowiedzi! Podsumowując - bulka = drożdże pracują i nie ruszać, nie bulka = drożdże wszystko przejadły albo mam nieszczelny fermentator i wtedy mierzę sobie blg i patrzę czy temperatura fermentacji spadła. Inaczej dostaję granaty, które wysyłam jaśnie nam panującemu

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Po 10 dniach to drożdże mogą już zjadać fermentor, jakie to drożdże i jaka temp
          Od kiedy jest te 5blg?
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• howser
            • 2013.03
            • 103

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Po 10 dniach to drożdże mogą już zjadać fermentor, jakie to drożdże i jaka temp
            Od kiedy jest te 5blg?
            Drożdże z saszetki z kit'a, producent nie podaje jaki to rodzaj. Fermentator stoi w pokoju, temp. 23-24 stopnie. Blg zmierzyłem dziś pierwszy raz od zamknięcia fermentatora, także nie wiem jak szybko blg teraz spada.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Myślę że już przefermentowało, dla pewności zerknij sob/niedziela i butelkuj

Comment

• DonZ
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.03
                • 303

sam raczkuje w piwowarstwie ale z tego co ja wyczytałem i co na samym cukromierzu jest napisane że fermentacja kończy się przy 2*Blg, więc ta piątka powinna jeszcze być przejedzona, skoro przy temp 24*C to wszystko pracuje

ja tylko nie wiem ile drożdże przeżyją jeśli Blg spada do 2 lub 1 żeby zdążyć z przelaniem i refermentacją

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                  sam raczkuje w piwowarstwie ale z tego co ja wyczytałem i co na samym cukromierzu jest napisane że fermentacja kończy się przy 2*Blg, więc ta piątka powinna jeszcze być przejedzona, skoro przy temp 24*C to wszystko pracuje
                  nie wierz we wszystko co jest napisane
                  ja tylko nie wiem ile drożdże przeżyją jeśli Blg spada do 2 lub 1 żeby zdążyć z przelaniem i refermentacją
                  he?

Comment

• DonZ
                    • 2013.03
                    • 303

he?
                    jak się kończy burzliwa, i tak właściwie fermentor nie okazuje znak życia, może od czasu do czasu bąknie, to można przelewać, tak? w takim razie ile takie drożdże jeszcze pociągną na refermentację, wiem że może grozić zakażeniem ale ile można odczekać po zakończeniu z butelkowaniem

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

Jak skończą burzliwą to zaraz nie padną, możesz zlać na cichą lub do butelek( jeśli tego piwa nie spasteryzujesz to nagazują piwo)

Comment

• DonZ
                        • 2013.03
                        • 303

Oczywiście że pasteryzacja odpada, jak w domowych warunkach? ;] Na cichą jeszcze nie to jest moje pierwsze z kita, jak dokolekcjonuję chłodnicę, gar i drugi fermentator ale już bez kranika to wtedy będę się bawił w cichą i w najważniejsze zacieranie

Comment

• sztetke
                          • 2009.12
                          • 355

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                          jak się kończy burzliwa, i tak właściwie fermentor nie okazuje znak życia, może od czasu do czasu bąknie, to można przelewać, tak? w takim razie ile takie drożdże jeszcze pociągną na refermentację, wiem że może grozić zakażeniem ale ile można odczekać po zakończeniu z butelkowaniem
                          Wywal rurkę i będziesz miał bulkanie z głowy, a zakażenie albo masz, albo nie, od długiego leżenia piwo się nie zakazi niczym.

Comment

• howser
                            • 2013.03
                            • 103

Myślę że już przefermentowało, dla pewności zerknij sob/niedziela i butelkuj
                            Dziś 12 dzień jak piwo jest na burzliwej. Od piątku blg spadło o 1 i teraz wynosi 4. Woda w rurce cały czas bulka, co prawda coraz rzadziej, tak raz na 20-30 minut. To chyba nie jest normalne żeby w relatywnie ciepłym pomieszczeniu drożdże tak długo pracowały?

Comment

• lotus
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 89

jak ruszysz , puki drożdże pracują , to mogą się zdenerwować i diacetylu narobić ( no chyba że lubisz maślane piwo najprostszy przykład ruszanego piwa , pierwszy Sęp)

Comment

Przetwarzanie...
                              X