Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus
Wyświetlenie odpowiedzi
Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?
Collapse
X
-
nagazowało ci się w trakcie fermentacji ... i wsio ... nie martwiłbym się zakażeniami i innymi pierdołami .. chemia ... płyn nasyca się 2tlenkiem węgla i tyle ... zabutelkowałbym i poczekał z tydzień i .. "w gardła nasza zdrowie wasze"
Comment
-
-
No dobra...
To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.
Nie martw się diacetylem bo kolega @lotus nie doczytał skąd sie bierze ale napewno nie od mieszania w wiadrze ani od przelewania.
Nie nagazuje się, jak napisał @MarcinKan, bo w tej temperaturze to niemożliwe. Nie powinno być bąbelków.
Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.
I poczytaj troszkę, linki masz w moim podpisie.
Powodzenia. Twoje"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.
Comment
-
-
Zlej na cichą. Jak masz możliwość to wystaw do chłodnego, na balkon, do ogródka..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Blg przestało spadać i pomimo bulkania w rurce zlałem wszystko do drugiego fermentatora bez rurki na cichą. Zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy:
1) Czy nie wywali mi fermentatora? Gaz się cały czas wydobywa i nie ma ujścia.
2) Czy jeśli piwo samo się nagazowywuje to czy przy butelkowaniu muszę dać odpowiednio mniej glukozy/nie dawać jej w ogóle?
Comment
-
-
1 Najwyżej dekiel się rozszczelni z lekkim strzałem, albo bez- zależy jakie wiadro masz.
2 Nie nagazuje się, jeżeli już tak, to w znikomej ilości.
Zostaw to ze 2-3 tygodnie na cichej, w końcu to większy ekstrakt wiec swoje musi odleżeć, nie ma co się spieszyć.
Comment
-
Comment