Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
    jak ruszysz , puki drożdże pracują , to mogą się zdenerwować i diacetylu narobić ( no chyba że lubisz maślane piwo najprostszy przykład ruszanego piwa , pierwszy Sęp)
    No jasne, może jeszcze te biedne drożdże będą krzyczeć.

    Comment

    • moracz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.11
      • 121

      #17
      Przecież każde dziecko wie, że drożdże to takie złośliwe stworzonka, które tylko czekają, żeby narobić diacetylu ile wlezie

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #18
        nagazowało ci się w trakcie fermentacji ... i wsio ... nie martwiłbym się zakażeniami i innymi pierdołami .. chemia ... płyn nasyca się 2tlenkiem węgla i tyle ... zabutelkowałbym i poczekał z tydzień i .. "w gardła nasza zdrowie wasze"

        Comment

        • DonZ
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 303

          #19
          przy 4Blg to mu granaty wyjdą chyba że bez cukru do refermentacji to jedynie lekko niedogazowane może być, czyż nie?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            No dobra...

            To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.

            Nie martw się diacetylem bo kolega @lotus nie doczytał skąd sie bierze ale napewno nie od mieszania w wiadrze ani od przelewania.

            Nie nagazuje się, jak napisał @MarcinKan, bo w tej temperaturze to niemożliwe. Nie powinno być bąbelków.

            Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.

            I poczytaj troszkę, linki masz w moim podpisie.
            Powodzenia. Twoje
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • howser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 103

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.
              Mierzyłem w temperaturze pokojowej, czyli tak 23 stopnie. Wiem, ze do odpowiedniego pomiaru potrzeba 20-21 stopni, ale te 2 stopnie podejrzewam, że nie zafałszują mi tak bardzo odczytu.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzaj jedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.
              A jeśli zlałbym piwko do drugiego fermentatora na tydzień cichej, żeby trochę się sklarowało? Nie będzie tragedii? Jakby nie patrzeć to na samej burzliwej piwo siedzi już prawie 2 tygodnie.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #22
                Zlej na cichą. Jak masz możliwość to wystaw do chłodnego, na balkon, do ogródka...
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #23
                  Darku koledzy udzielają "cennych"rad, a Ty sie wtrancasz i wszystko psujesz
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • howser
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.03
                    • 103

                    #24
                    Blg przestało spadać i pomimo bulkania w rurce zlałem wszystko do drugiego fermentatora bez rurki na cichą. Zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy:
                    1) Czy nie wywali mi fermentatora? Gaz się cały czas wydobywa i nie ma ujścia.
                    2) Czy jeśli piwo samo się nagazowywuje to czy przy butelkowaniu muszę dać odpowiednio mniej glukozy/nie dawać jej w ogóle?

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #25
                      1 Najwyżej dekiel się rozszczelni z lekkim strzałem, albo bez- zależy jakie wiadro masz.
                      2 Nie nagazuje się, jeżeli już tak, to w znikomej ilości.
                      Zostaw to ze 2-3 tygodnie na cichej, w końcu to większy ekstrakt wiec swoje musi odleżeć, nie ma co się spieszyć.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X