Bulkanie od 10 dni - zlewać na cichą?
Collapse
X
-
nagazowało ci się w trakcie fermentacji ... i wsio ... nie martwiłbym się zakażeniami i innymi pierdołami .. chemia ... płyn nasyca się 2tlenkiem węgla i tyle ... zabutelkowałbym i poczekał z tydzień i .. "w gardła nasza zdrowie wasze"Comment
-
No dobra...
To była 17-tka? W jakiej temperaturze mierzyłeś? Jeśli tak to nie odfermentuje do 2blg. To co jest to jest i jest prawidłowo.
Nie martw się diacetylem bo kolega @lotus nie doczytał skąd sie bierze ale napewno nie od mieszania w wiadrze ani od przelewania.
Nie nagazuje się, jak napisał @MarcinKan, bo w tej temperaturze to niemożliwe. Nie powinno być bąbelków.
Wlej do butelek z czymś do refermentacji i co tydzień sprawdzajjedną butelkę, wtedy na pewno nie dopuścisz do granatów nawet jeśli wdało się jakieś zakażenie.
I poczytaj troszkę, linki masz w moim podpisie.
Powodzenia. Twoje"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
A jeśli zlałbym piwko do drugiego fermentatora na tydzień cichej, żeby trochę się sklarowało? Nie będzie tragedii? Jakby nie patrzeć to na samej burzliwej piwo siedzi już prawie 2 tygodnie.Comment
-
Zlej na cichą. Jak masz możliwość to wystaw do chłodnego, na balkon, do ogródka..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Blg przestało spadać i pomimo bulkania w rurce zlałem wszystko do drugiego fermentatora bez rurki na cichą. Zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy:
1) Czy nie wywali mi fermentatora? Gaz się cały czas wydobywa i nie ma ujścia.
2) Czy jeśli piwo samo się nagazowywuje to czy przy butelkowaniu muszę dać odpowiednio mniej glukozy/nie dawać jej w ogóle?Comment
-
1 Najwyżej dekiel się rozszczelni z lekkim strzałem, albo bez- zależy jakie wiadro masz.
2 Nie nagazuje się, jeżeli już tak, to w znikomej ilości.
Zostaw to ze 2-3 tygodnie na cichej, w końcu to większy ekstrakt wiec swoje musi odleżeć, nie ma co się spieszyć.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Sent from my...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment