Obranie odpowiedniej drogi.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dz3ko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.02
    • 2

Obranie odpowiedniej drogi.

Witam wszystkich miłośników piwa!
    Nie będę się zbytnio rozpisywał, chciałbym się dowiedzieć czy jako totalny laik w produkcji piwa domowego podążam dobrą drogą. Aby rozpocząć moją przygodę mam zamiar zakupić (po długim przemyśleniu) zestaw startowy "ZacierMistrz Pro". Wydaje mi się, że jest to najodpowiedniejszy wybór, ponieważ cena jest niewiele wyższa od zestawu z brewkitem, a dostaję dodatkowo kilka rzeczy. Do tego mam zamiar kupić jeden brewkit, nie chcę zaczynać od zacierania, wolę się spokojnie wdrożyć w temat.
    Zastanawiam się, czy oprócz wspomnianego brewkita powinienem dokupić coś do tego zestawu?
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

Kup coś co lubisz .

Comment

• Dz3ko
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.02
      • 2

Chodzi mi raczej o przyrządy przydatne bądź nawet niezbędne przy robieniu piwa. Ten zestaw plus brewkit dadzą mi 2 warki także o składniki jak na razie się nie martwię

Comment

• lotus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 89

Butelki , bo kapslownice i kapsle masz w zestawie .
        Glukozę do re-fermentacji

Na później , gar do zacierania/warzenia , wężyk z oplotu na filtr .

Comment

• sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

Brewki jest bez sensu, kosztuje ze 60 zł, wiec nauka będzie kosztowna jak coś zepsujesz, za tą cenę będziesz miał b.dobry termometr cyfrowy albo pół chłodnicy, a to tak naprawdę jest potrzebne przy zacieraniu, bez chłodnicy zacieranie to męka czasowa i wydatek na wodę,
          ewentualnie kupisz słodu na 3-4 warki i możesz na tym się uczyć, brewkit niczego edukacyjnego poza fermentacją nie niesie, no i w tym zestawie jest krótki wężyk do przelewania, zamów sobie przynajmniej 1,5 m.
          Glukozę też sobie podaruj, cukier tańszy i nie widać kompletnie żadnej różnicy w gotowym piwie.

A najlepiej poszukaj jakiegoś piwowara okolicy, wproś się na warzenie i okaże się , że to banalnie proste, ewentualnie jakieś filmiki na youtube .

Comment

• MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

od puszek dobrze zacząć aby pokazać żonie (jak masz) jak to jest fajnie samemu zrobić piwo ...
            jak będziesz zacierać/warzyć to zwróć uwagę na to że przy warzeniu uwalniają się bardzo intensywne zapachy ... chwila po wrzuceniu chmielu to masakra ... jak masz żonę która jest drażliwa to weź pod uwagę to że wywali cie z domu ... godzinne gotowanie 20paru litrów z dodatkiem chmielu to może zdenerwować

Comment

Przetwarzanie...
            X