Ile słodu wędzonego do wędzonego portera?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub_kubek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 74

    Ile słodu wędzonego do wędzonego portera?

    Zamierzam uwarzyć wędzonego portera i tak się zastanawiam jaką cześć zasypu musi stanowić słód wędzony aby wędzonka była wyczuwalna ???
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #2
    A jaki masz słód wędzony? Tzn którego producenta?
    I jak bardzo lubisz wędzonkę w piwie?
    Ja dałem 50% weyermanna i jak dla mnie ta wędzonka jest trochę za mała.

    Comment

    • jakub_kubek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 74

      #3
      Słód sam sobie uwędzę najprawdopodobniej jutro na drewnie owocowym. Tylko się zastanawiam, monachijski czy pale ale.

      Wędzonka w marcowym ze Schlenkerli mi odpowiada.

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #4
        Przy samodzielnym wędzeniu słodu poziom wędzoności może być bardzo różny, nikt więc Ci dokładnie nie powie ile go dać żeby była podobna jak w Schlenkerli.

        Z reguły jednak (tzn w moim przypadku - nie wiem czy to jest regułą ) samodzielnie wędzony słód jest mocniej wędzony niż ten ze sklepu, jeśli więc znajdziesz jakiś przepis gdzie sugerują np 40% wędzonego słodu to radziłbym go zmniejszyć.

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          zna ktoś jakiś dobry przepis na porter wędzony? znacie jakieś dobre źródła z przepisami?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X