Witam
Po raz pierwszy będę sam robił piwo,tzn na początek z gotowych brewkitów.
Mam jedno istotne dla mnie pytanie odnośnie temperatury burzliwej fermentacji.
Ma ona wynosić od 21 do 27 stopni. problem jest taki,że naturalna temperatura w moim domu jest raczej rzadko. To tylko pory letnie. teraz wynosi miedzy 17 a 18 stopni i chcąc utrzymać wyższą musiałbym całą dobę ogrzewać pokój.
Wiem,że fermentacja zaczyna się już od tych 17 stopni, Co się stanie jeśli ona będzie stałą temperaturą podczas burzliwej fermentacji ? czy wpłynie to negatywnie na jakośc piwa czy po prostu tylko ją wydłuży?
Piwo lager Goopers.
Z góry bardzo dziękuję za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Tomek
Po raz pierwszy będę sam robił piwo,tzn na początek z gotowych brewkitów.
Mam jedno istotne dla mnie pytanie odnośnie temperatury burzliwej fermentacji.
Ma ona wynosić od 21 do 27 stopni. problem jest taki,że naturalna temperatura w moim domu jest raczej rzadko. To tylko pory letnie. teraz wynosi miedzy 17 a 18 stopni i chcąc utrzymać wyższą musiałbym całą dobę ogrzewać pokój.
Wiem,że fermentacja zaczyna się już od tych 17 stopni, Co się stanie jeśli ona będzie stałą temperaturą podczas burzliwej fermentacji ? czy wpłynie to negatywnie na jakośc piwa czy po prostu tylko ją wydłuży?
Piwo lager Goopers.
Z góry bardzo dziękuję za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Tomek
Comment