Temperatura burzliwej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tominos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 6

    Temperatura burzliwej fermentacji

    Witam

    Po raz pierwszy będę sam robił piwo,tzn na początek z gotowych brewkitów.
    Mam jedno istotne dla mnie pytanie odnośnie temperatury burzliwej fermentacji.
    Ma ona wynosić od 21 do 27 stopni. problem jest taki,że naturalna temperatura w moim domu jest raczej rzadko. To tylko pory letnie. teraz wynosi miedzy 17 a 18 stopni i chcąc utrzymać wyższą musiałbym całą dobę ogrzewać pokój.
    Wiem,że fermentacja zaczyna się już od tych 17 stopni, Co się stanie jeśli ona będzie stałą temperaturą podczas burzliwej fermentacji ? czy wpłynie to negatywnie na jakośc piwa czy po prostu tylko ją wydłuży?

    Piwo lager Goopers.

    Z góry bardzo dziękuję za jakieś wskazówki.

    Pozdrawiam
    Tomek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Temp 18 jest OK, gdyby nie chciały ruszyć możesz owinąć wiadro np kocem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X