Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Z waszą pomocą udało mi się już stworzyć pierwsze piwo z brewkitu. Wyszło przyzwoite, jednak to nie to, czego spodziewałem się po domowym piwowarstwie. Dlatego postanowiłem kolejną warkę zrobić tak jak należy, z zacieraniem. Dosyć długo do tego się przygotowywałem czytając owe forum i w zasadzie większość już wiem. Mam jednak kilka wątpliwości i dlatego proszę Was o pomoc.
1). Ocena receptury
Planuję zrobić piwo według następującej receptury:
2kg słód pilzneński (3.2 - 4.5 EBC)
0.5kg słód monachijski (typ I, 12 - 15 EBC)
10g chmiel goryczkowy (szyszka, Marynka, kwasy alfa: 10.5%)
30g chmiel aromatyczny (szyszka, Lubelski, kwasy alfa: 3.5%)
drożdże górnej fermentacji (Safale US-05)
Zacieranie:
64C - 60 minut
73C - 10 minut
próba jodowa i w razie konieczności przedłużenie przerwy w 73C
77C - 15 minut
Filtracja i wysładzanie. Chciałbym uzyskać Blg początkowe w przedziale 11.5 - 12.5. Przeglądając różne przepisy na forum oszacowałem, że powinienem uzyskać po wszystkim 13.5l piwa o Blg początkowym 12. Przyjmując również, że podczas chmielenia odparowuje 15% piwa w godzinę dokonałem odpowiednich przeliczeń i wyszło mi, że po wysładzaniu powinienem mieć około 16.6l nastawu o Blg 10. Czy moje oszacowania są prawidłowe?
Chmielenie:
Gotowanie brzeczki przez 75 minut. Po 5 minutach dodaję chmiel goryczkowy, a na pół godziny przed końcem chmiel aromatyczny.
Fermentacja burzliwa w temperaturze pokojowej, potem 2 tygodnie fermentacji cichej i butelkuję.
Bardzo proszę o ocenę owego przepisu. Czy jest coś co powinienem zmienić, zrobić inaczej? Chciałbym zaznaczyć, że wolę piwa, w których wyraźniej czuć chmiel aniżeli słodowość; nie chciałbym jednak przesadzić z tym chmielem. Powiedzmy, iż chciałbym osiągnąć coś takiego jak mniej więcej Perła Chmielowa. Przypomnę również jeszcze raz, iż chciałbym, aby Blg początkowe mieściło się w przedziale 11.5 - 12.5.
Ponadto mam jeszcze kilka innych pytań:
2). Ile maksymalnie można dodać glukozy do refermentacji, tak żeby butelkom nic nie groziło? Czy np. 12g/l jest jeszcze bezpieczne?
3). Czy powinienem zrobić sobie chłodnicę, czy też do pierwszych warek wystarczą domowe sposoby, jak np. wanna z zimną wodą?
4). Paczka drożdży, których zamierzam użyć waży 11.5g. Czy gdy użyję połowę paczki, to będzie to wystarczająca ilość?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i jednocześnie proszę o wyrozumiałość.
Z waszą pomocą udało mi się już stworzyć pierwsze piwo z brewkitu. Wyszło przyzwoite, jednak to nie to, czego spodziewałem się po domowym piwowarstwie. Dlatego postanowiłem kolejną warkę zrobić tak jak należy, z zacieraniem. Dosyć długo do tego się przygotowywałem czytając owe forum i w zasadzie większość już wiem. Mam jednak kilka wątpliwości i dlatego proszę Was o pomoc.
1). Ocena receptury
Planuję zrobić piwo według następującej receptury:
2kg słód pilzneński (3.2 - 4.5 EBC)
0.5kg słód monachijski (typ I, 12 - 15 EBC)
10g chmiel goryczkowy (szyszka, Marynka, kwasy alfa: 10.5%)
30g chmiel aromatyczny (szyszka, Lubelski, kwasy alfa: 3.5%)
drożdże górnej fermentacji (Safale US-05)
Zacieranie:
64C - 60 minut
73C - 10 minut
próba jodowa i w razie konieczności przedłużenie przerwy w 73C
77C - 15 minut
Filtracja i wysładzanie. Chciałbym uzyskać Blg początkowe w przedziale 11.5 - 12.5. Przeglądając różne przepisy na forum oszacowałem, że powinienem uzyskać po wszystkim 13.5l piwa o Blg początkowym 12. Przyjmując również, że podczas chmielenia odparowuje 15% piwa w godzinę dokonałem odpowiednich przeliczeń i wyszło mi, że po wysładzaniu powinienem mieć około 16.6l nastawu o Blg 10. Czy moje oszacowania są prawidłowe?
Chmielenie:
Gotowanie brzeczki przez 75 minut. Po 5 minutach dodaję chmiel goryczkowy, a na pół godziny przed końcem chmiel aromatyczny.
Fermentacja burzliwa w temperaturze pokojowej, potem 2 tygodnie fermentacji cichej i butelkuję.
Bardzo proszę o ocenę owego przepisu. Czy jest coś co powinienem zmienić, zrobić inaczej? Chciałbym zaznaczyć, że wolę piwa, w których wyraźniej czuć chmiel aniżeli słodowość; nie chciałbym jednak przesadzić z tym chmielem. Powiedzmy, iż chciałbym osiągnąć coś takiego jak mniej więcej Perła Chmielowa. Przypomnę również jeszcze raz, iż chciałbym, aby Blg początkowe mieściło się w przedziale 11.5 - 12.5.
Ponadto mam jeszcze kilka innych pytań:
2). Ile maksymalnie można dodać glukozy do refermentacji, tak żeby butelkom nic nie groziło? Czy np. 12g/l jest jeszcze bezpieczne?
3). Czy powinienem zrobić sobie chłodnicę, czy też do pierwszych warek wystarczą domowe sposoby, jak np. wanna z zimną wodą?
4). Paczka drożdży, których zamierzam użyć waży 11.5g. Czy gdy użyję połowę paczki, to będzie to wystarczająca ilość?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i jednocześnie proszę o wyrozumiałość.
Comment