Pierwsze jasne z zacierania - konsultacje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcinoser
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.06
    • 35

    #1

    Pierwsze jasne z zacierania - konsultacje

    Cześć, oto nadchodzi chwila w której zamierzam z kumplem uwarzyć pierwsze piwo z zacieraniem ( nota bene pierwsze ogólnie piwo) no i jak to bywa w takich chwilach, pełny jestem wątpliwości. Czytam forum, ale czasem im więcej informacji tym człowiek głupszy.
    Chcemy to uwarzyć w długi weekend majowy.
    Tak więc stworzyłem pierwszy prosty przepis na jasne, "masowe" piwko górnej fermentacji:

    Zasyp
    4.5kg pilzneński strzegom
    0.5kg monachijski I strzegom
    (śrutowane przy zamówieniu, potraktować to jeszcze jakimś wałkiem do ciasta czy coś?)

    Wsypanie słodów - 15litrów 65 st C
    40 minut 61-63 st.
    20 minut 71-73 st
    Podgrzanie do 75 stopni > filtracja do ok. 25-26 litrów brzeczki wodą o temp 72-75 st

    Gotowanie: 60 minut
    Chmiel(granulat):
    40g Marynka w 10 minucie
    25g Marynka w 50 minucie.

    Chłodzenie i fermentacja

    Drożdże: US-05, pracujące w temperaturze pokojowej, ew moge to wynieść do piwnicy, ale chwilowo nie wiem jaka tam będzie temperatura w okresie wczesnoletnim)

    Burzliwa (zamierzam zrobić test do ilu piwko jest w stanie odfermentować i na tej podstawie przelać na cichą)

    Butelkowanie po 4 gramy glukozy na butelke.

    Chciałbym otrzymać jasne piwo, średnio chmielone, takie po prostu do wypicia w letni wieczór. Czy wg tego co stworzyłem uda się takie coś osiągnąć?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinoser
    Chciałbym otrzymać jasne piwo, średnio chmielone, takie po prostu do wypicia w letni wieczór. Czy wg tego co stworzyłem uda się takie coś osiągnąć?

    To będzie, moim zdaniem, mocno chmielone piwo. Zmniejsz chmiel w pierwszej dawce o połowę.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • marcinoser
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.06
      • 35

      #3
      ok, zmienie ilość chmielu. Jakieś sugestie poza tym?

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinoser
        Butelkowanie po 4 gramy glukozy na butelke.
        Glukoza jest zbędna, użyj cukru. Nie 4 a 3g na butelkę. Słody będą gotowe, nic z nimi robić dodatkowo nie trzeba. Bez monachijskiego też otrzymasz piwo, którego oczekujesz.
        Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2013-04-13, 08:03.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Tak, fermentuj w dolnej granicy, czyli pewnie piwnica, w domu w maju możne być za ciepło, ten test na odfermentowanie to jak ma wyglądać ?

          Comment

          • marcinoser
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.06
            • 35

            #6
            FFT, tak jak wielu na forum poleca. Monachijski jak sądze przyciemni mi barwe piwa, więc go dam. Dzięki za rade co do cukru.

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Niektórzy pisali o piekarskich do tego testu, ale to bez sensu jest kompletnie, jeżeli już chcesz się bawić w ten test, to na oryginalnych drożdżach, choć przy taki wytrawnym zacieraniu tez wydaje mi się on zbędny, zresztą pewnie wypijecie to piwo szybko zanim coś się w nim ewentualnie porobi złego .

              Comment

              • marcinoser
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.06
                • 35

                #8
                ee no prosto z fermentora go nie wypijemy Zmieniać przerwy w zacieraniu ?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  To będzie, moim zdaniem, mocno chmielone piwo. Zmniejsz chmiel w pierwszej dawce o połowę.
                  Nie przesadzaj. 40g to minimum, żeby było czuć jakiś chmiel w piwie. Nie idźcie drogą Ciechana wybornego.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10806

                    #10
                    40g w 20l będzie mocno wyczuwalne ;-)
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinoser
                      ee no prosto z fermentora go nie wypijemy Zmieniać przerwy w zacieraniu ?
                      No, różnie bywa na początku, co do przerw to jak masz kiepski termometr to się tym nie przejmuj i tak nie będziesz wiedział w jakiej temperaturze zacierasz tak naprawdę, żeby było w granicach 60-70 i będzie dobrze, piwo wyjdzie.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Nie przesadzaj. 40g to minimum, żeby było czuć jakiś chmiel w piwie. Nie idźcie drogą Ciechana wybornego.
                        A ile byś dał pierwszemu piwu leżakować? No weź poprawkę
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • marcinoser
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.06
                          • 35

                          #13
                          Mam kilka technicznych pytań:

                          1. Mam zamiar zadać drożdże US-05, będą pracować w piwnicy, szacuje, że będzie tam 15-16 stopni. I teraz pytanie, czy brzeczka ma być schłodzona do tych wartości, czy wystarczy do 20-22, zadać drożdże, wynieść i niech sobie radzą?

                          2. Czy taki areometr za całe 9.50 daje w miare wiarygodne wyniki, czy to wgl śmiech na sali?
                          Areometr wyskalowany jest w ballingach, skala 0-25BLG. Przyrządem dokonuje się pomiaru zawartości cukru i za pomocą wzoru oblicza się zawartość alkoholu.


                          3. Czy taka głowica nadaje się do zaadaptowania jej do kapslownicy stołowej własnej konstrukcji? Miałem zamiar kupić młotkową i wydłubać z niej głowice, a to wydaje się tańszą i pewnie równie dobrą alternatywą.

                          Comment

                          • sztetke
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 355

                            #14
                            1.Zadaj w 20-22, szkoda czasu i wody na obniżenie do 16.

                            2.Cholera wie, mam tak sam i daje rade już pare lat, 1 blg w tą czy w tą,co za różnica.
                            3.Jak uda ci się to dokręcić do statywu to pewnie tak, warto spróbować.

                            Comment

                            • marcinoser
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.06
                              • 35

                              #15
                              Dzięki, w końcu browar to nie apteka

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Javox
                                Głubczyce, Grodzkie Jasne
                                Javox
                                Piwo jasne, pasteryzowane z 6.1% alko.

                                Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - sporo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - jasne złoto.
                                Aromat - słód głubczycki, dość ciężki.
                                Smak - słodkawe, misiowato karmelowe posmaki, jasne owoce lagerowe,...
                                2024-10-27, 15:43
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 01:37
                              • darekd
                                Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                darekd
                                Chyba nowość na rynku.

                                Ekstr. 12,5%
                                Alk. 5%

                                Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                2025-03-20, 20:40
                              • SupeR_PiwosZ
                                Głubczyce, Piwo Jasne Pełne Premium
                                SupeR_PiwosZ
                                https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                                Piwo Jasne Pełne Premium

                                Piwo jasne pełne, pasteryzowane.

                                Ekstr. brak informacji
                                Alk. 5,6% obj.

                                Aromat - głównie nie do pomylenia z niczym innym, charakterystyczna dla głubczyckiego browaru słodkawa,...
                                2024-09-22, 22:25
                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 11:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...