Cześć, oto nadchodzi chwila w której zamierzam z kumplem uwarzyć pierwsze piwo z zacieraniem ( nota bene pierwsze ogólnie piwo) no i jak to bywa w takich chwilach, pełny jestem wątpliwości. Czytam forum, ale czasem im więcej informacji tym człowiek głupszy.
Chcemy to uwarzyć w długi weekend majowy.
Tak więc stworzyłem pierwszy prosty przepis na jasne, "masowe" piwko górnej fermentacji:
Zasyp
4.5kg pilzneński strzegom
0.5kg monachijski I strzegom
(śrutowane przy zamówieniu, potraktować to jeszcze jakimś wałkiem do ciasta czy coś?)
Wsypanie słodów - 15litrów 65 st C
40 minut 61-63 st.
20 minut 71-73 st
Podgrzanie do 75 stopni > filtracja do ok. 25-26 litrów brzeczki wodą o temp 72-75 st
Gotowanie: 60 minut
Chmiel(granulat):
40g Marynka w 10 minucie
25g Marynka w 50 minucie.
Chłodzenie i fermentacja
Drożdże: US-05, pracujące w temperaturze pokojowej, ew moge to wynieść do piwnicy, ale chwilowo nie wiem jaka tam będzie temperatura w okresie wczesnoletnim)
Burzliwa (zamierzam zrobić test do ilu piwko jest w stanie odfermentować i na tej podstawie przelać na cichą)
Butelkowanie po 4 gramy glukozy na butelke.
Chciałbym otrzymać jasne piwo, średnio chmielone, takie po prostu do wypicia w letni wieczór. Czy wg tego co stworzyłem uda się takie coś osiągnąć?
Chcemy to uwarzyć w długi weekend majowy.
Tak więc stworzyłem pierwszy prosty przepis na jasne, "masowe" piwko górnej fermentacji:
Zasyp
4.5kg pilzneński strzegom
0.5kg monachijski I strzegom
(śrutowane przy zamówieniu, potraktować to jeszcze jakimś wałkiem do ciasta czy coś?)
Wsypanie słodów - 15litrów 65 st C
40 minut 61-63 st.
20 minut 71-73 st
Podgrzanie do 75 stopni > filtracja do ok. 25-26 litrów brzeczki wodą o temp 72-75 st
Gotowanie: 60 minut
Chmiel(granulat):
40g Marynka w 10 minucie
25g Marynka w 50 minucie.
Chłodzenie i fermentacja
Drożdże: US-05, pracujące w temperaturze pokojowej, ew moge to wynieść do piwnicy, ale chwilowo nie wiem jaka tam będzie temperatura w okresie wczesnoletnim)
Burzliwa (zamierzam zrobić test do ilu piwko jest w stanie odfermentować i na tej podstawie przelać na cichą)
Butelkowanie po 4 gramy glukozy na butelke.
Chciałbym otrzymać jasne piwo, średnio chmielone, takie po prostu do wypicia w letni wieczór. Czy wg tego co stworzyłem uda się takie coś osiągnąć?
Comment