No i udało się uwarzyć pierwszą warkę Jak to zwykle bywa, nasunęło nam się kilka technicznych pytań:
1. Podczas wysładzania (fermentorem z filtrem oplotowym) dolewaliśmy wode tak jak się powinno. I mocno się zastanowiliśmy, czy np jeśli zakładamy, że będzie 24 litry brzeczki przedniej, 15 litrów wody jest z wyładzania, to dolewamy te kolejne dziesięć, i pozwalamy im spłynąć do samego końca, czyli pozwalamy aby młóto się odsłoniło, czy cały czas utrzymujemy słód pod powierzchnią wody, i po osiągnięciu zamierzonej ilości brzeczki przerywamy proces?
2. Brzeczka przednia miała 11 BLG, przy 24 litrach. Gotowaliśmy to 90 minut, prawie bez przykrycia. Chyba troche zaszaleliśmy z chmielem, daliśmy 40g sybilli na 80 minut, i 30g sybilli na 40 minut gotowania. Dużo wody nam odparowało, po dekantacji wyszło nam 16,5 litra i jakieś 17 BLG o.O Rozcieńczyliśmy to przegotowaną i schłodzoną wodą do 21 litrów, i ok 13/14 BLG. Brzeczka jest mocno goryczkowa, czy ta goryczka w jakimś stopniu opadnie w czasie obu fermentacji i refermentacji? Drożdże US-05.
Dzięki z góry za odpowiedzi, a każdemu kto zamierza warzyć swoje pierwsze piwo, z ręką na sercu polecam wejście w świat wysładzania bez bawienia się w jakieś brew-kity To nic trudnego, a satysfakcja bezcenna
1. Podczas wysładzania (fermentorem z filtrem oplotowym) dolewaliśmy wode tak jak się powinno. I mocno się zastanowiliśmy, czy np jeśli zakładamy, że będzie 24 litry brzeczki przedniej, 15 litrów wody jest z wyładzania, to dolewamy te kolejne dziesięć, i pozwalamy im spłynąć do samego końca, czyli pozwalamy aby młóto się odsłoniło, czy cały czas utrzymujemy słód pod powierzchnią wody, i po osiągnięciu zamierzonej ilości brzeczki przerywamy proces?
2. Brzeczka przednia miała 11 BLG, przy 24 litrach. Gotowaliśmy to 90 minut, prawie bez przykrycia. Chyba troche zaszaleliśmy z chmielem, daliśmy 40g sybilli na 80 minut, i 30g sybilli na 40 minut gotowania. Dużo wody nam odparowało, po dekantacji wyszło nam 16,5 litra i jakieś 17 BLG o.O Rozcieńczyliśmy to przegotowaną i schłodzoną wodą do 21 litrów, i ok 13/14 BLG. Brzeczka jest mocno goryczkowa, czy ta goryczka w jakimś stopniu opadnie w czasie obu fermentacji i refermentacji? Drożdże US-05.
Dzięki z góry za odpowiedzi, a każdemu kto zamierza warzyć swoje pierwsze piwo, z ręką na sercu polecam wejście w świat wysładzania bez bawienia się w jakieś brew-kity To nic trudnego, a satysfakcja bezcenna
Comment