fermentacja w garze zaciernym?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • K-2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 41

    #1

    fermentacja w garze zaciernym?

    Witam,

    przejdę od razu do rzeczy właśnie zaczynam chmielenie nowej brzeczki dry stouta i tak sobie pomyślałem, czy nie można przetrzymać młodego piwa przez tydzień fermentacji burzliwej w garze zaciernym miast przelewać go do plastikowego fermentatora? Mam do niego szczelną pokrywkę (wiadomo, zacisków nie ma itp, ale nie odstaje nigdzie i przykrywa cały obwód bardzo dokładnie). Jakieś szczególne niebezpieczeństwa z tym związane? Jeżeli dostałbym odpowiedź w ciągu godziny byłoby fantastycznie

    Pozdrawiam!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Byłem ciekaw kiedy ktoś zada takie pytanie
    Możesz być pierwszym, który spróbuje i nam zrelacjonujesz.

    Comment

    • K-2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 41

      #3
      nie wiem czy ryzyko straty ponad 20l piwa jest tego warte

      Comment

      • ksy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.07
        • 280

        #4
        Pomijając fakt że warka po zadaniu drożdży ma sporą szansę na ucieczkę z gara (przynajmniej jeśli tak jak u mnie wychodzi ci 24-26 litrów piwa) to chyba nie ma większych przeciwwskazań. Nigdy nie próbowałem.
        --------------------
        --------------------
        "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

        Comment

        • wsaczuk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.09
          • 182

          #5
          problem jest taki że będziesz fermentować z chmielinami i osadami białkowymi - chyba że je jakoś usuniesz. W przeciwnym razie będą one negatywnie wpływać na drożdże.

          No i oprócz tego będzie utrudnione napowietrzanie brzeczki.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #6
            A masz jakąś alternatywę?

            Comment

            • K-2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 41

              #7
              tak, tak, mam to tylko takie z lenistwa wiadomo, że to druga matka wynalazków

              Comment

              • karol1000
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.09
                • 1823

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Byłem ciekaw kiedy ktoś zada takie pytanie
                Możesz być pierwszym, który spróbuje i nam zrelacjonujesz.
                W sumie to ja już praktycznie zadałem, ale chodziło o fermentacje cichą, odradzono mi...
                próbuj
                Ja mam na razie dwa plastikowe fermentory i już po pierwszej warce wkurzam się, że nie mogę uwarzyć piwa gdy poprzednie fermentuje.
                LP

                Comment

                • siacha88
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.09
                  • 11

                  #9
                  Ja kiedyś tak zrobiłem i piwo wyszło.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Kamil97
                    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                    Kamil97
                    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                    2023-04-05, 16:59
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • RomaNzRumunii
                    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                    RomaNzRumunii
                    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                    2022-01-25, 16:05
                  • balon91
                    Zatrzymana fermentacja??
                    balon91
                    Witam serdecznie.
                    W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                    postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                    Niestety przez moją niecierpliwość...
                    2021-07-14, 15:39
                  • krzysztoft
                    fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                    krzysztoft
                    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                    2019-04-01, 00:18
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...