Witam wszystkich
Wiem,że ten temat był już wiele razy poruszany i sam przeczytałem trochę tematów na forum lecz nasuwają mi się takie pytania.
Wlewam właśnie po cichej pięknie klarowne Pale Ale bez refermentacji do kega po raz pierwszy. Jak je właściwie nagazować bo tabelki podają że przy 10 st podać 1 bar ciśnienia z butli tylko na jak długo, inni żeby podać 2,5/3 barów na 2 dni i mieszać żeby rozpuścić co2.Czyli jak rozumie podać 3 bary zakręcić zawór wymieszać i na następny dzień znowu dobić co2 do 3 bar zakręcić zawór i wymieszać. kolejnego dnia nie odkręcając zaworu sprawdzamy nagazowanie piwa i jak nam pasuje do rozlewamy.
Następnie mam pytanie pod jakim ciśnieniem jak już piwo będzie dobrze nagazowane rozlewać żeby nie leciała śmietana ponieważ jedni podają 0,5 bara inni 1 lub więcej bara. Piwo w kegu cały czas jest leżakowane w temp. 10 st. Czy cały czas przy rozlewie ma być podawane to ciśnienie 0,5/1bar
Wiem,że ten temat był już wiele razy poruszany i sam przeczytałem trochę tematów na forum lecz nasuwają mi się takie pytania.
Wlewam właśnie po cichej pięknie klarowne Pale Ale bez refermentacji do kega po raz pierwszy. Jak je właściwie nagazować bo tabelki podają że przy 10 st podać 1 bar ciśnienia z butli tylko na jak długo, inni żeby podać 2,5/3 barów na 2 dni i mieszać żeby rozpuścić co2.Czyli jak rozumie podać 3 bary zakręcić zawór wymieszać i na następny dzień znowu dobić co2 do 3 bar zakręcić zawór i wymieszać. kolejnego dnia nie odkręcając zaworu sprawdzamy nagazowanie piwa i jak nam pasuje do rozlewamy.
Następnie mam pytanie pod jakim ciśnieniem jak już piwo będzie dobrze nagazowane rozlewać żeby nie leciała śmietana ponieważ jedni podają 0,5 bara inni 1 lub więcej bara. Piwo w kegu cały czas jest leżakowane w temp. 10 st. Czy cały czas przy rozlewie ma być podawane to ciśnienie 0,5/1bar
Comment