ale jak po rozlewie nabijesz gaz to go trochę upuść, żeby powietrze wyszło. Chodzi o to by piwo nie miało kontaktu z powietrzem. Jeżeli refermentujesz w kegu to tego nie musisz robić .Drożdże same zjedzą tlen
gazowanie piwa w kego z butli CO2
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedziale jak po rozlewie nabijesz gaz to go trochę upuść, żeby powietrze wyszło. Chodzi o to by piwo nie miało kontaktu z powietrzem. Jeżeli refermentujesz w kegu to tego nie musisz robić .Drożdże same zjedzą tlen
Moim zdaniem tlen w piwie gazowanym sztucznie nie wpływa na jego trwałość. Dla ostrożności procesowej, przy bardzo lekkich jasnych piwach, "przemywam" za pomocą CO2 w kegu Cornelius w ten sposób, ze przy otwartym deklu podłączam gaz do zaworu "piwnego" i leciutko puszczam gaz na tak długo aż się spieni.
Strzał z butli 2-3 bary przy corneliusie jest niezbędny nawet przy refermentacji.
Edit do @Maciucha67: @przemo70 przecież napisał parę postów wcześniej ile dawać.Last edited by fidoangel; 2013-04-25, 20:22."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
takSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Witam,
widzę na wielu forach, że jest problem z właściwym określeniem poziomu nagazowania itp.
Mogę wrzucić arkusz kalkulacyjny, który pozwoli dobrać ciśnienie w zależności od aktualnej temperatury napoju oraz oczekiwanego stopnia nagazowania. Widzę, żę jest problem z dodaniem XLS - możę później dodam link z googla albo coś takiego...
Stopień nasycenia CO2 dla piwa "kupnego, korporacyjnego" to ok. 5,5 g/L (grama/litr).
Tam jednak piwo nie zawsze osiąga oczekiwane nasycenie w sposób naturalny więc stosuje się nagazowanie (najczęściej) w przepływie.
W domowych warunkach raczej nie do osiągnięcia więc trzeba inną metodą: właściwe ciśnienie w zbiorniku + czas (tym dłuższy im mniejsza cyrkujacja napoju oraz mniejsza powierzchnia kontaktu CO2 z napojem).
Wykonywaliśmy kiedyś (jako firma) modernizację saturatora napojów z algorytmem sterowania wg wzoru z załącznika i wszystko się zgadzało. Jedynie proces przebiegał w lekko odmienny sposób (coś pomiędzy przepływym a statycznym nasycaniem): do zbiornika ciśnieniowego podawany był napój czymś w rodzaju deszczownicy - uzyskiwano w ten sposów duuużą powierzchnię kontaktu produktu z CO2. Ciśnienie w zbiorniku było utrzymywane na poziomie zależnym od oczekiwanego nasycenia i wyliczonym w funkji temperatury produktu.
Należy mieć na uwadze, że wyliczone ciśnienie to wartość ciśnienia nasycenia czyli - produkt o danym nagazowaniu bardziej nie będzie się nasycał ani odgazowywał.
Jeżeli będziemy mieli w zbiorniku produkt niegazowany i naprężymy zbiornik do danego ciśnienia to proces nagazowania będzie przebiegał początkowo szybko i stopniowo zwalniał w miarę osiągania nasycenia. I tak do nieskończoności...
Chcąc osiągnąć szybsze efekty - należy podać trochę wyższe ciśnienie.
No i nie wystarczy raz na początku napuścić ciśnienia i czekać - po pewnym czasie CO2 zostanie wchłonięte więc dopuszczanie należy powtarzać lub na stałe podpiąć CO2 z reduktora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
Chyba przekombinowałeś
Moim zdaniem tlen w piwie gazowanym sztucznie nie wpływa na jego trwałość. Dla ostrożności procesowej, przy bardzo lekkich jasnych piwach, "przemywam" za pomocą CO2 w kegu Cornelius w ten sposób, ze przy otwartym deklu podłączam gaz do zaworu "piwnego" i leciutko puszczam gaz na tak długo aż się spieni.
Strzał z butli 2-3 bary przy corneliusie jest niezbędny nawet przy refermentacji.
Edit do @Maciucha67: przemo70 przecież napisał parę postów wcześniej ile dawać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziKolego odkopałeś temat z przed 10 lat. Jakieś rady dla PIWOWARÓW DOMOWYCH czy za chwię pospamujesz?
Temat nawinął mi się przy szaukaniu czegoś innego. A jak nie ma potrzeby czytania konkretnej "wiedzy" tylko wolicie eksperymentować i słuchać opowieści z poczty pantoflowej to już trudno. Nie będę się naprzykrzał.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Nie naprzykrzasz się, Anteks trochę stetryczał ale to z nadmiernych obaw że zaraz ktoś nowy po jednym poście pierdachnie z jakąś reklamą z d****
jak nie mam czasu to korzystam z kamienia do nagazowywania wpiętego wewnątrz kega do króćca co2
Zwykle podaję ciśnienie i czas na oko jak masz kalkulator to zamieszczaj.
O i wyszło że sam spamujęLast edited by ART; 2023-03-01, 15:12.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNie naprzykrzasz się, Anteks trochę stetryczał ale to z nadmiernych obaw że zaraz ktoś nowy po jednym poście pierdachnie z jakąś reklamą z d****
jak nie mam czasu to korzystam z kamienia do nagazowywania wpiętego wewnątrz kega do króćca co2
Zwykle podaję ciśnienie i czas na oko jak masz kalkulator to zamieszczaj.
O i wyszło że sam spamujęMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
W załączniku zzipowany plik z kalkulatorem. A poniżej - jak to wygląda. Prościzna.
A odnośnie nagazowania poprzez kamień - jak się nie da jak się da. W akwarium działa...
Trochę trudniej zachować higienę w piwie z tym kamieniem.
Patm 1,005 bar Patm 1,005 bar T 74 oC T 74 oC P 11 bar P 12,498 bar CO2 4,890 g/l CO2 5,500 g/l CO2 0,4890 % wag CO2 0,5500 % wag CO2 2,483 % obj CO2 2,793 % obj Attached Files
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ryba46 Wyświetlenie odpowiedziW załączniku zzipowany plik z kalkulatorem. A poniżej - jak to wygląda. Prościzna.
A odnośnie nagazowania poprzez kamień - jak się nie da jak się da. W akwarium działa...
Trochę trudniej zachować higienę w piwie z tym kamieniem.
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment