gazowanie piwa w kego z butli CO2

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #16
    ale jak po rozlewie nabijesz gaz to go trochę upuść, żeby powietrze wyszło. Chodzi o to by piwo nie miało kontaktu z powietrzem. Jeżeli refermentujesz w kegu to tego nie musisz robić .Drożdże same zjedzą tlen

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #17
      A czy przy takiej dłuższej (miesięcznej bądź dwumiesięcznej) refermentacji w kegu też dać 1/3 glukozy czy normalnie jak przy butelkowaniu?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
        ale jak po rozlewie nabijesz gaz to go trochę upuść, żeby powietrze wyszło. Chodzi o to by piwo nie miało kontaktu z powietrzem. Jeżeli refermentujesz w kegu to tego nie musisz robić .Drożdże same zjedzą tlen
        Chyba przekombinowałeś
        Moim zdaniem tlen w piwie gazowanym sztucznie nie wpływa na jego trwałość. Dla ostrożności procesowej, przy bardzo lekkich jasnych piwach, "przemywam" za pomocą CO2 w kegu Cornelius w ten sposób, ze przy otwartym deklu podłączam gaz do zaworu "piwnego" i leciutko puszczam gaz na tak długo aż się spieni.

        Strzał z butli 2-3 bary przy corneliusie jest niezbędny nawet przy refermentacji.

        Edit do @Maciucha67: @przemo70 przecież napisał parę postów wcześniej ile dawać.
        Last edited by fidoangel; 2013-04-25, 20:22.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

          #19
          ale jak refermentujesz w kegu to tylko strzał zeby sprawdzić szczelność ?

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            tak
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • Ryba46
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2023.03
              • 4

              #21
              Witam,

              widzę na wielu forach, że jest problem z właściwym określeniem poziomu nagazowania itp.

              Mogę wrzucić arkusz kalkulacyjny, który pozwoli dobrać ciśnienie w zależności od aktualnej temperatury napoju oraz oczekiwanego stopnia nagazowania. Widzę, żę jest problem z dodaniem XLS - możę później dodam link z googla albo coś takiego...

              Stopień nasycenia CO2 dla piwa "kupnego, korporacyjnego" to ok. 5,5 g/L (grama/litr).

              Tam jednak piwo nie zawsze osiąga oczekiwane nasycenie w sposób naturalny więc stosuje się nagazowanie (najczęściej) w przepływie.

              W domowych warunkach raczej nie do osiągnięcia więc trzeba inną metodą: właściwe ciśnienie w zbiorniku + czas (tym dłuższy im mniejsza cyrkujacja napoju oraz mniejsza powierzchnia kontaktu CO2 z napojem).

              Wykonywaliśmy kiedyś (jako firma) modernizację saturatora napojów z algorytmem sterowania wg wzoru z załącznika i wszystko się zgadzało. Jedynie proces przebiegał w lekko odmienny sposób (coś pomiędzy przepływym a statycznym nasycaniem): do zbiornika ciśnieniowego podawany był napój czymś w rodzaju deszczownicy - uzyskiwano w ten sposów duuużą powierzchnię kontaktu produktu z CO2. Ciśnienie w zbiorniku było utrzymywane na poziomie zależnym od oczekiwanego nasycenia i wyliczonym w funkji temperatury produktu.




              Należy mieć na uwadze, że wyliczone ciśnienie to wartość ciśnienia nasycenia czyli - produkt o danym nagazowaniu bardziej nie będzie się nasycał ani odgazowywał.

              Jeżeli będziemy mieli w zbiorniku produkt niegazowany i naprężymy zbiornik do danego ciśnienia to proces nagazowania będzie przebiegał początkowo szybko i stopniowo zwalniał w miarę osiągania nasycenia. I tak do nieskończoności...

              Chcąc osiągnąć szybsze efekty - należy podać trochę wyższe ciśnienie.

              No i nie wystarczy raz na początku napuścić ciśnienia i czekać - po pewnym czasie CO2 zostanie wchłonięte więc dopuszczanie należy powtarzać lub na stałe podpiąć CO2 z reduktora.

              Comment

              • Ryba46
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2023.03
                • 4

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

                Chyba przekombinowałeś
                Moim zdaniem tlen w piwie gazowanym sztucznie nie wpływa na jego trwałość. Dla ostrożności procesowej, przy bardzo lekkich jasnych piwach, "przemywam" za pomocą CO2 w kegu Cornelius w ten sposób, ze przy otwartym deklu podłączam gaz do zaworu "piwnego" i leciutko puszczam gaz na tak długo aż się spieni.

                Strzał z butli 2-3 bary przy corneliusie jest niezbędny nawet przy refermentacji.

                Edit do @Maciucha67: przemo70 przecież napisał parę postów wcześniej ile dawać.
                Duży błąd w rozumowaniu - wszystkie browary, a zwłaszcza te wielkie walczą z tlenem w wyrobie gotowym z wielką zaciętością. Oczekiwane i akceptowalne wartości to (zależnie od browaru): 150 - 300 ppb

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #23
                  Kolego odkopałeś temat z przed 10 lat. Jakieś rady dla PIWOWARÓW DOMOWYCH czy za chwię pospamujesz?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Ryba46
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2023.03
                    • 4

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolego odkopałeś temat z przed 10 lat. Jakieś rady dla PIWOWARÓW DOMOWYCH czy za chwię pospamujesz?
                    Róbcie dobre piwo...

                    Temat nawinął mi się przy szaukaniu czegoś innego. A jak nie ma potrzeby czytania konkretnej "wiedzy" tylko wolicie eksperymentować i słuchać opowieści z poczty pantoflowej to już trudno. Nie będę się naprzykrzał.
                    Pozdrawiam

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23929

                      #25
                      Nie naprzykrzasz się, Anteks trochę stetryczał ale to z nadmiernych obaw że zaraz ktoś nowy po jednym poście pierdachnie z jakąś reklamą z d****

                      jak nie mam czasu to korzystam z kamienia do nagazowywania wpiętego wewnątrz kega do króćca co2

                      Zwykle podaję ciśnienie i czas na oko jak masz kalkulator to zamieszczaj.

                      O i wyszło że sam spamuję
                      Last edited by ART; 2023-03-01, 15:12.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie naprzykrzasz się, Anteks trochę stetryczał ale to z nadmiernych obaw że zaraz ktoś nowy po jednym poście pierdachnie z jakąś reklamą z d****

                        jak nie mam czasu to korzystam z kamienia do nagazowywania wpiętego wewnątrz kega do króćca co2

                        Zwykle podaję ciśnienie i czas na oko jak masz kalkulator to zamieszczaj.

                        O i wyszło że sam spamuję
                        Ale że jak kamieniem? Bez nagazowania w przepływie czy deszczownicy powodującej dużo większą powierzchnię kontakty z co2?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Ryba46
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2023.03
                          • 4

                          #27
                          W załączniku zzipowany plik z kalkulatorem. A poniżej - jak to wygląda. Prościzna.
                          A odnośnie nagazowania poprzez kamień - jak się nie da jak się da. W akwarium działa...
                          Trochę trudniej zachować higienę w piwie z tym kamieniem.

                          Patm 1,005 bar Patm 1,005 bar
                          T 74 oC T 74 oC
                          P 11 bar P 12,498 bar
                          CO2 4,890 g/l CO2 5,500 g/l
                          CO2 0,4890 % wag CO2 0,5500 % wag
                          CO2 2,483 % obj CO2 2,793 % obj
                          Attached Files

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ryba46 Wyświetlenie odpowiedzi
                            W załączniku zzipowany plik z kalkulatorem. A poniżej - jak to wygląda. Prościzna.
                            A odnośnie nagazowania poprzez kamień - jak się nie da jak się da. W akwarium działa...
                            Trochę trudniej zachować higienę w piwie z tym kamieniem.
                            Myślę że prawie wszystkie krafty gazują kamieniem

                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X