Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rychuwro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 17

    Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia

    Witam wszystkich. Pozdrawiam z Wrocławia.

    Jestem po 1 warce z puszki (1.7kg piwo pszeniczne WES + 1,7kg ekstrakt słodowy pszeniczny), drożdże WB-06, temperatura otoczenia (mieszkanie) wynosiła 20*C. Zrobiłem 21L. Fermentacja główna i jedyna trwała 12 dni. Z 13 blg odfermentowało do 3 blg. Po rozlaniu do butelek po tygodniu zacząłem próbowac - po prostu niebo w gebie Wszystko poszło w 3 tygodnie (jedna butelka została dla porównania kiedyś).

    Wczoraj zakupiłem ten sam zestaw oraz piwo jasne WES 1,7kg + ekstrakt słodowy nienachmielony jasny WES 1,7kg, drożdże Safale US-05.

    Chciałem się poradzić, najpierw Piwo Jasne WES

    Teraz temperatura w mieszkaniu wynosi 22*C + 2/3 stopnie dodatkowo przy fermentacji, czy to nie za dużo ? Zakres Drożdży Safale US-05 wynosi 12*C - 25*C, optymalny zakres to 15*C - 22*C. Mam jeszcze piwnice, w której jest stała temperatura 15,5*C + temperatura fermentacji 2/3 stopnie to było by lepiej ? Chodzi mi o piwo jasne zbliżone maksymalnie do lagera, jeśli tak można nazwać Piwo jasne WES. Po prostu chmielowe, jasne.

    Jeśli w piwnicy lepiej, to czy po zadaniu drożdży zanieść fermentor od razu do piwnicy ?

    Teraz pszeniczniak.
    Pytanie jak wyżej, gdzie lepiej aby fermentowało piwo ?
    WB-06 maja zalecana temperature 12*C - 25*C a, optymalną 18*C - 24*C. W przypadku tego piwa skłaniał bym się chyba na fermentacje w domu.

    Pozdrawiam wszystkich browarmaniaków
    Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #2
    wyłącz ogrzewanie w domu uchyl okno i już w domu masz 20. Temperatura w trakcie fermentacji na pewno nie wzrośnie więcej jak 2 stopnie

    Comment

    • rychuwro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 17

      #3
      Ogrzewania to ja w zimie nawet nie włączałem, tak ocieplony budynek jest, okna teraz otwarte To są "zalety" mieszkania od strony południowej - heh.

      ps. z tymi temperaturami to chodzi mi o smak piwa
      Last edited by rychuwro; 2013-04-16, 20:44.
      Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Jak masz piwnice temperaturą 15-16 sC to się nawet nie zastanawiaj nad mieszkaniem, dla us 05 to będzie ideał.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
          wyłącz ogrzewanie w domu uchyl okno i już w domu masz 20. Temperatura w trakcie fermentacji na pewno nie wzrośnie więcej jak 2 stopnie
          Na pewno? Stasiek na piwo.org robił pomiar ciągły podczas fermentacji i wyszło mu dobrze ponad 4 stopnie różnicy, 2 stopnie to było jak już przystopowała fermentacja.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment


          • #6
            Dla tych dwóch piw to tylko piwnica, pszenicę możesz okryć kocem.
            Drożdże US-05 zadaj najlepiej do brzeczki o temp. 15-16 stopni, a WB-06 w max. 18 stopniach.
            Im niższa temp. fermentacji w zakresie pracy danych drożdży, tym mniej boli głowa na drugi dzień po degustacji

            I nie wypijaj tak szybko piwa, poczekaj z miesiąc choć

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              Na pewno? Stasiek na piwo.org robił pomiar ciągły podczas fermentacji i wyszło mu dobrze ponad 4 stopnie różnicy, 2 stopnie to było jak już przystopowała fermentacja.
              Może to zależy czy robił w pudle styropianowym, czy w otwartym pomieszczeniu, w pudle może się nagrzać bardziej, w końcu działa trochę jak termos, nie robiłem takich pomiarów bo zawsze chłodzę dodatkowo butelką z lodem.

              Comment

              • rychuwro
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.04
                • 17

                #8
                Dzięki za porady, z tą temperatura zadania drożdży w 15 - 16 stopniach, to chodzi aby wystartowały w temperaturze otoczenia (bez szoku) i podczas fermentacji zwiekszyła sie o pare stopni ? Ruszą drożdże w tej temperaturze ? Będę robił tylko rehydratacje drożdży, bez starterów żadnych. Rehydratacja też w wodzie o temp. 15 - 16 stopni ?
                Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #9
                  Możesz przenieść od razu, albo przy pierwszej oznace fermentacji, drożdże dodaj tak żeby miały temperaturę brzeczki i szoku nie będzie .

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rychuwro Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzięki za porady, z tą temperatura zadania drożdży w 15 - 16 stopniach, to chodzi aby wystartowały w temperaturze otoczenia (bez szoku) i podczas fermentacji zwiekszyła sie o pare stopni ? Ruszą drożdże w tej temperaturze ? Będę robił tylko rehydratacje drożdży, bez starterów żadnych. Rehydratacja też w wodzie o temp. 15 - 16 stopni ?

                    Drożdże ruszą bez problemu, niska temp. zadani drożdży gł. po to, aby temp. fermentacji była w niższym zakresie temperatur fermentacji danych drożdż - jak pisałem, mniejszy kac to takim piwie i lepsze piwo (choć to od gustu zależy).
                    Jak drożdże wystartuję do temp. piwa podnienie sie o 2-3 stopnie.

                    Comment

                    • rychuwro
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 17

                      #11
                      Za poradą "wojmat74" schłodziłem brzeczkę do 16*C, odbyło sie to dosyć szybko, bo dolewając do 23L użyłem wcześniej schłodzonej przez 24h wody w lodówce i tak po uzyskaniu 23L temperatura wynosiła 23*C, a przez następną godzinę w wannie z zimną wodą (9*C) brzeczka schłodziła się do żądanych 16*C. Drożdże rozwodniłem też w takiej temperaturze i zadałem do brzeczki. Sam jestem ciekaw czy piwko będzie smaczne przy tych temperaturach. Jak wystartuje zdam relacje

                      Pozdro
                      Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

                      Comment

                      • rychuwro
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.04
                        • 17

                        #12
                        Dzisiaj po 24h od zadania drożdży poowoooli zaczynają pracować (tak myśle, bulka, blg nie sprawdzałem - za wcześnie). Pewnie się rozkręci, można było zostawić w domu do czasu rozpoczęcia fermentacji, ale zależało mi na niższej temp. więc muszę czekać. Do domu nie ma sensu zanosić ? Bulka 1 na 5 minut
                        Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

                        Comment

                        • rychuwro
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.04
                          • 17

                          #13
                          Ja to się muszę nauczyć w końcu nie przeżywać tak tych fermentacji , bo jak obserwuje to każda warka inaczej fermentuje, zwłaszcza jak są w różnych temperaturach. Podniosłem dekiel i widać, że fermentuje, nie ma czapy na razie ale idzie, po jutrze spuszczę z kranika :P i zmierzę blg.
                          Last edited by rychuwro; 2013-04-18, 22:21.
                          Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

                          Comment

                          • rychuwro
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.04
                            • 17

                            #14
                            mam, jeszcze pytanko, czy w tych temperaturach (16*C) nie były by lepsze drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast w połączeniu z piwem jasnym wes ?
                            Piwo zawsze jest dobre - tylko degustator nie zawsze

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Moim zdaniem na tym etapie Twojego piwowarstwa to nie ma różnicy.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X