Witam wszystkich. Pozdrawiam z Wrocławia.
Jestem po 1 warce z puszki (1.7kg piwo pszeniczne WES + 1,7kg ekstrakt słodowy pszeniczny), drożdże WB-06, temperatura otoczenia (mieszkanie) wynosiła 20*C. Zrobiłem 21L. Fermentacja główna i jedyna trwała 12 dni. Z 13 blg odfermentowało do 3 blg. Po rozlaniu do butelek po tygodniu zacząłem próbowac - po prostu niebo w gebie Wszystko poszło w 3 tygodnie (jedna butelka została dla porównania kiedyś).
Wczoraj zakupiłem ten sam zestaw oraz piwo jasne WES 1,7kg + ekstrakt słodowy nienachmielony jasny WES 1,7kg, drożdże Safale US-05.
Chciałem się poradzić, najpierw Piwo Jasne WES
Teraz temperatura w mieszkaniu wynosi 22*C + 2/3 stopnie dodatkowo przy fermentacji, czy to nie za dużo ? Zakres Drożdży Safale US-05 wynosi 12*C - 25*C, optymalny zakres to 15*C - 22*C. Mam jeszcze piwnice, w której jest stała temperatura 15,5*C + temperatura fermentacji 2/3 stopnie to było by lepiej ? Chodzi mi o piwo jasne zbliżone maksymalnie do lagera, jeśli tak można nazwać Piwo jasne WES. Po prostu chmielowe, jasne.
Jeśli w piwnicy lepiej, to czy po zadaniu drożdży zanieść fermentor od razu do piwnicy ?
Teraz pszeniczniak.
Pytanie jak wyżej, gdzie lepiej aby fermentowało piwo ?
WB-06 maja zalecana temperature 12*C - 25*C a, optymalną 18*C - 24*C. W przypadku tego piwa skłaniał bym się chyba na fermentacje w domu.
Pozdrawiam wszystkich browarmaniaków
Jestem po 1 warce z puszki (1.7kg piwo pszeniczne WES + 1,7kg ekstrakt słodowy pszeniczny), drożdże WB-06, temperatura otoczenia (mieszkanie) wynosiła 20*C. Zrobiłem 21L. Fermentacja główna i jedyna trwała 12 dni. Z 13 blg odfermentowało do 3 blg. Po rozlaniu do butelek po tygodniu zacząłem próbowac - po prostu niebo w gebie Wszystko poszło w 3 tygodnie (jedna butelka została dla porównania kiedyś).
Wczoraj zakupiłem ten sam zestaw oraz piwo jasne WES 1,7kg + ekstrakt słodowy nienachmielony jasny WES 1,7kg, drożdże Safale US-05.
Chciałem się poradzić, najpierw Piwo Jasne WES
Teraz temperatura w mieszkaniu wynosi 22*C + 2/3 stopnie dodatkowo przy fermentacji, czy to nie za dużo ? Zakres Drożdży Safale US-05 wynosi 12*C - 25*C, optymalny zakres to 15*C - 22*C. Mam jeszcze piwnice, w której jest stała temperatura 15,5*C + temperatura fermentacji 2/3 stopnie to było by lepiej ? Chodzi mi o piwo jasne zbliżone maksymalnie do lagera, jeśli tak można nazwać Piwo jasne WES. Po prostu chmielowe, jasne.
Jeśli w piwnicy lepiej, to czy po zadaniu drożdży zanieść fermentor od razu do piwnicy ?
Teraz pszeniczniak.
Pytanie jak wyżej, gdzie lepiej aby fermentowało piwo ?
WB-06 maja zalecana temperature 12*C - 25*C a, optymalną 18*C - 24*C. W przypadku tego piwa skłaniał bym się chyba na fermentacje w domu.
Pozdrawiam wszystkich browarmaniaków
Comment