trwałość piany

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmaz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.11
    • 11

trwałość piany

Cześć,
    mam pytanie dotyczące trwałości piany. Warząc piwo z gotowców, nie zauważyłem większego problemu. Piana była, nawet dość trwała. Postanowiłem zacząć warzyć piwo z procesem zacierania.
    I tutaj pojawił się mały problem, piwo wyszło bardzo dobre, dobrze nagazowane (2 warki, zestaw kupiony z Centrum Piwowarstwa: Weizenbier, Witbier), ale ma strasznie nietrwałą pianę.
    Zgodnie z artykułem http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp...9B%C4%87_piany piwa zawierające słody pszeniczne, charakteryzują się raczej dość trwałą pianą.
    W obu przypadkach stosowałem przerwę ferulikową (45-40°C) przez 10 minut.
    Do obydwu warek, zastosowałem wodę źródlaną z dzikiego ujęcia. Wcześniej do ważenia kupowałem za grosze w 5 litrowych baniakach. Czy użyta woda, niestety nie znam jej paramentów, może mieć aż taki wpływ na trwałość piany?
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Ferulikowa nie jest dla piany. Dla tej (między innymi) jest następna przerwa - białkowa.
    Last edited by Pendragon; 2013-04-22, 09:47.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• lmaz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.11
      • 11

ok, tylko chciałem zaznaczyć, że taka przerwa była robiona. Też ze względu na informacje zawarte w cytowanym artykule: "- zastosowanie przerwy w temp 45-60ºC w tej temperaturze bowiem następuje głęboki rozkład białek do aminokwasów i peptydów, rozkładane są także beta-glukany przez co obniża się lepkość piwa. Rozkład białek do aminokwasów ma niekorzystny wpływ na pienistość."
      Stosując kuchenkę gazową, starając się zbytnio nie przegrzać zacieru, podgrzanie do kolejnej przerwy scukrzającej (maltozowej) w temperaturze 63-61°C, kilka minut trwało.
      Przerwa białkowa, nie była robiona.
      Last edited by lmaz; 2013-04-22, 10:16.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Ile czasu minęło od zabutelkowania?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• lmaz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.11
          • 11

Co do Witbier'a to minęło jakieś 4-5 tygodni, piwo z czasem było lepsze w smaku, ale piana cały czas bardzo nietrwała.
          Co do Weissbier to minęło 3 tygodnie, nie ma poprawy na pianie.
          Dodawana glukoza do butelek, celem nagazowania i refermentacji.
          Wartość startowa około 12 BLG, końcowe BLG 3.
          Obydwa piwa były ustawione na cichą na około 7 dni, po tym butelkowane.

Comment

Przetwarzanie...
          X