Cześć,
mam pytanie dotyczące trwałości piany. Warząc piwo z gotowców, nie zauważyłem większego problemu. Piana była, nawet dość trwała. Postanowiłem zacząć warzyć piwo z procesem zacierania.
I tutaj pojawił się mały problem, piwo wyszło bardzo dobre, dobrze nagazowane (2 warki, zestaw kupiony z Centrum Piwowarstwa: Weizenbier, Witbier), ale ma strasznie nietrwałą pianę.
Zgodnie z artykułem http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp...9B%C4%87_piany piwa zawierające słody pszeniczne, charakteryzują się raczej dość trwałą pianą.
W obu przypadkach stosowałem przerwę ferulikową (45-40°C) przez 10 minut.
Do obydwu warek, zastosowałem wodę źródlaną z dzikiego ujęcia. Wcześniej do ważenia kupowałem za grosze w 5 litrowych baniakach. Czy użyta woda, niestety nie znam jej paramentów, może mieć aż taki wpływ na trwałość piany?
mam pytanie dotyczące trwałości piany. Warząc piwo z gotowców, nie zauważyłem większego problemu. Piana była, nawet dość trwała. Postanowiłem zacząć warzyć piwo z procesem zacierania.
I tutaj pojawił się mały problem, piwo wyszło bardzo dobre, dobrze nagazowane (2 warki, zestaw kupiony z Centrum Piwowarstwa: Weizenbier, Witbier), ale ma strasznie nietrwałą pianę.
Zgodnie z artykułem http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp...9B%C4%87_piany piwa zawierające słody pszeniczne, charakteryzują się raczej dość trwałą pianą.
W obu przypadkach stosowałem przerwę ferulikową (45-40°C) przez 10 minut.
Do obydwu warek, zastosowałem wodę źródlaną z dzikiego ujęcia. Wcześniej do ważenia kupowałem za grosze w 5 litrowych baniakach. Czy użyta woda, niestety nie znam jej paramentów, może mieć aż taki wpływ na trwałość piany?
Comment