Kolejne nieudane piwo :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grze35
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.11
    • 6

    #1

    Kolejne nieudane piwo :(

    Mam pytanie do doświadczonych - co może być przyczyną że po raz kolejny z piwem jest coś nie tak? Po dodaniu drożdży i odstawieniu na fermentację burzliwą, po jej zakończeniu okazuje się że piwo a) skwaśniało (tak mi się podziało z dwoma warkami), b) zgorzkniało i zrobiło się jakby zepsute (kolejne dwie warki). W międzyczasie, dwie warki wyszły bardzo dobre - wszystkie robione wg tej samej technologii. Dodam że pilnuję czystości, wyparzam i dezynfekuję kadzie, wężyki itp.

    Proces wygląda tak: zacieranie, chmielenie, po przefiltrowaniu piwo odstawiam do ostygnięcia, drożdże dodaję w zalecanej temperaturze, piwko odstawiam do pomieszczenia z zalecaną temperaturą (dla górnej fermentacji) czyli ok. 21-23 stopnie. Piwo zaczyna ładnie fermentować, bulgotać aż miło a po 6-7 dniach, po ustaniu fermentacji, okazuje się że jest kwaśne bądź niesmaczne. Gdzie mogę popełniać błąd? Czy może być problem w składnikach? Drożdżach? Wodzie?
  • Gość

    #2
    Jak wychodzi kwaśne, to znaczy, że złapały syfa, wiec problem tkwi w czystości procesu.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Kup wodorotlenek sodu i potraktuj nim cały używany sprzęt zgodnie z instrukcją.
      Żadne piro, śmiro i tym podobne.
      Powodzenia
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Jak wygląda chłodzenie, bo może chłodzisz tak ,że przez ten czas łapiesz całą florę grzybowo-bakteryjną bytującą w pomieszczeniu.

        Ile razy zaglądasz i mierzysz blg w czasie tej burzliwej, bo może w ten sposób sobie robisz krzywdę,
        no i wyparzać to se możesz słoiki do ogórków .

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          butelkowałeś je? świeże dopiero co przefermentowane piwo powinno smakować i pachnieć jak piwo, ale niekoniecznie proces jest zakończony ... ja bym zabutelkował jak nie całość to chociaż z 10 butelek ... następnie co tydzień sprawdzać czy piwo nadal jest do bani czy też poprawia się jego smak. ja z piwem może nie mam wielkiego doświadczenia ale wina na początku smakują nierzadko jak "soki z wyrzniętej ścierki" a po kilku miesiącach zaczynają smakować znośnie do bardzo dobrych po kilkunastu miesiącach ...

          tak poza tematem ... w 2002 roku nastawiłem miód ... po 5 latach smakował ... po 7 latach przestał pracować ... po 10 latach "miód w gębie" - dlatego przerzuciłem się na piwo ... nie trza tak długo czekać

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 682

            #6
            Możesz jeszcze fermentować w najniższej możliwej temp. dla tych drożdży (około 18 st.)
            Ja mam też ten problem czasem i "górne" piwko robię szybko

            pzdr.M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • grze35
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.11
              • 6

              #7
              Odp

              Dwa razy zabutelkowałem i nie poprawiło się. Poza tym smak po fermentacji już wskazywał że nie będzie ok...

              W trakcie fermentacji burzliwej zaglądam rzadko - w ostatnim przypadku zajrzałem raz bo nie fermentowało i wymieszałem. Do pomiaru blg próbkę pobieram za pomocą kranika.

              Chłodzenie albo w niskiej temperaturze (w chłodne dni) na zewnątrz albo w wannie z zimną wodą.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #8
                Robisz cichą?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • grze35
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.11
                  • 6

                  #9
                  Odp

                  Tak, cichą też robię. Ale z tego co zaobserwowałem, psuje się jeszcze przed cichą a więc gdzieś po zakończeniu burzliwej.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10796

                    #10
                    Szklanka ACE do pełna wody, wymień wężyki, świeże drożdże.Podobno nie powinno się śrutować słodu w pomieszczeniu gdzie fermentuje piwo.Może coś zalęgło sie w kraniku, fermentuj bez kranika
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      Może coś zalęgło sie w kraniku, fermentuj bez kranika
                      Jak czytam o pobieraniu próbek przez kranik to aż mnie ciarrki przechodzą
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Maciucha67
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 128

                        #12
                        Wymień wszystkie wężyki.
                        Zdezynfekuj fermentor: daj szklankę ACE i zalej gorącą wodą na 40 minut, przepłucz kilka razy i przelej wrzątkiem. Nie używaj fermentora z kranikiem do burzliwej i nie zaglądaj do niego.
                        Do chłodzenia najlepiej używaj chłodnicy z miedzi i wkładaj do gara na 15-20 minut przed zakończeniem gotowania (oczywiście czystą).
                        Cicha również bez kranika, po zdezynfekowaniu j.w.
                        Czyste ręce i czapka na głowie podczas przelewania.

                        Powinno pomóc

                        Comment

                        • grze35
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.11
                          • 6

                          #13
                          Odp

                          Dziękuję za rady - dziś kolejna warka nastawiona: bez kranika, po solidnej dezynfekcji wszystkiego co się dało... Zobaczymy...

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                          Jak czytam o pobieraniu próbek przez kranik to aż mnie ciarrki przechodzą
                          - Tobie pewnie od razu wszystko idealnie wychodziło
                          Ostatnia zmiana dokonana przez grze35; 2013-04-24, 22:07.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            No wiesz ale to nie do Ciebie było osobiście tylko tak ogólnie

                            Pełno jest bzdur w necie i to jedna z nich.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • macas
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 682

                              #15
                              Nie przejmuj się Fido jest perfekcjonistą na oko
                              Czyli wychodzi mu perfekcyjne piwo robione na oko, warto go czasem posłuchać
                              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                              Beniamin Franklin

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Krzywaczka 948, Browar Alteria
                                pebejot
                                Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
                                Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
                                Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
                                Dookoła jest...
                                2024-10-13, 22:31
                              • dadek
                                Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
                                dadek
                                To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
                                2022-09-08, 02:08
                              • dadek
                                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                dadek
                                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                2023-11-22, 05:14
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • dadek
                                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                dadek
                                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                2024-10-17, 00:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...