Kolejne nieudane piwo :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grze35
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.11
    • 6

    Kolejne nieudane piwo :(

    Mam pytanie do doświadczonych - co może być przyczyną że po raz kolejny z piwem jest coś nie tak? Po dodaniu drożdży i odstawieniu na fermentację burzliwą, po jej zakończeniu okazuje się że piwo a) skwaśniało (tak mi się podziało z dwoma warkami), b) zgorzkniało i zrobiło się jakby zepsute (kolejne dwie warki). W międzyczasie, dwie warki wyszły bardzo dobre - wszystkie robione wg tej samej technologii. Dodam że pilnuję czystości, wyparzam i dezynfekuję kadzie, wężyki itp.

    Proces wygląda tak: zacieranie, chmielenie, po przefiltrowaniu piwo odstawiam do ostygnięcia, drożdże dodaję w zalecanej temperaturze, piwko odstawiam do pomieszczenia z zalecaną temperaturą (dla górnej fermentacji) czyli ok. 21-23 stopnie. Piwo zaczyna ładnie fermentować, bulgotać aż miło a po 6-7 dniach, po ustaniu fermentacji, okazuje się że jest kwaśne bądź niesmaczne. Gdzie mogę popełniać błąd? Czy może być problem w składnikach? Drożdżach? Wodzie?

  • #2
    Jak wychodzi kwaśne, to znaczy, że złapały syfa, wiec problem tkwi w czystości procesu.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Kup wodorotlenek sodu i potraktuj nim cały używany sprzęt zgodnie z instrukcją.
      Żadne piro, śmiro i tym podobne.
      Powodzenia
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Jak wygląda chłodzenie, bo może chłodzisz tak ,że przez ten czas łapiesz całą florę grzybowo-bakteryjną bytującą w pomieszczeniu.

        Ile razy zaglądasz i mierzysz blg w czasie tej burzliwej, bo może w ten sposób sobie robisz krzywdę,
        no i wyparzać to se możesz słoiki do ogórków .

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          butelkowałeś je? świeże dopiero co przefermentowane piwo powinno smakować i pachnieć jak piwo, ale niekoniecznie proces jest zakończony ... ja bym zabutelkował jak nie całość to chociaż z 10 butelek ... następnie co tydzień sprawdzać czy piwo nadal jest do bani czy też poprawia się jego smak. ja z piwem może nie mam wielkiego doświadczenia ale wina na początku smakują nierzadko jak "soki z wyrzniętej ścierki" a po kilku miesiącach zaczynają smakować znośnie do bardzo dobrych po kilkunastu miesiącach ...

          tak poza tematem ... w 2002 roku nastawiłem miód ... po 5 latach smakował ... po 7 latach przestał pracować ... po 10 latach "miód w gębie" - dlatego przerzuciłem się na piwo ... nie trza tak długo czekać

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 681

            #6
            Możesz jeszcze fermentować w najniższej możliwej temp. dla tych drożdży (około 18 st.)
            Ja mam też ten problem czasem i "górne" piwko robię szybko

            pzdr.M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • grze35
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.11
              • 6

              #7
              Odp

              Dwa razy zabutelkowałem i nie poprawiło się. Poza tym smak po fermentacji już wskazywał że nie będzie ok...

              W trakcie fermentacji burzliwej zaglądam rzadko - w ostatnim przypadku zajrzałem raz bo nie fermentowało i wymieszałem. Do pomiaru blg próbkę pobieram za pomocą kranika.

              Chłodzenie albo w niskiej temperaturze (w chłodne dni) na zewnątrz albo w wannie z zimną wodą.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Robisz cichą?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • grze35
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.11
                  • 6

                  #9
                  Odp

                  Tak, cichą też robię. Ale z tego co zaobserwowałem, psuje się jeszcze przed cichą a więc gdzieś po zakończeniu burzliwej.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Szklanka ACE do pełna wody, wymień wężyki, świeże drożdże.Podobno nie powinno się śrutować słodu w pomieszczeniu gdzie fermentuje piwo.Może coś zalęgło sie w kraniku, fermentuj bez kranika
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może coś zalęgło sie w kraniku, fermentuj bez kranika
                      Jak czytam o pobieraniu próbek przez kranik to aż mnie ciarrki przechodzą
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Maciucha67
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 128

                        #12
                        Wymień wszystkie wężyki.
                        Zdezynfekuj fermentor: daj szklankę ACE i zalej gorącą wodą na 40 minut, przepłucz kilka razy i przelej wrzątkiem. Nie używaj fermentora z kranikiem do burzliwej i nie zaglądaj do niego.
                        Do chłodzenia najlepiej używaj chłodnicy z miedzi i wkładaj do gara na 15-20 minut przed zakończeniem gotowania (oczywiście czystą).
                        Cicha również bez kranika, po zdezynfekowaniu j.w.
                        Czyste ręce i czapka na głowie podczas przelewania.

                        Powinno pomóc

                        Comment

                        • grze35
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.11
                          • 6

                          #13
                          Odp

                          Dziękuję za rady - dziś kolejna warka nastawiona: bez kranika, po solidnej dezynfekcji wszystkiego co się dało... Zobaczymy...

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak czytam o pobieraniu próbek przez kranik to aż mnie ciarrki przechodzą
                          - Tobie pewnie od razu wszystko idealnie wychodziło
                          Ostatnia zmiana dokonana przez grze35; 2013-04-24, 22:07.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            No wiesz ale to nie do Ciebie było osobiście tylko tak ogólnie

                            Pełno jest bzdur w necie i to jedna z nich.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • macas
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 681

                              #15
                              Nie przejmuj się Fido jest perfekcjonistą na oko
                              Czyli wychodzi mu perfekcyjne piwo robione na oko, warto go czasem posłuchać
                              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                              Beniamin Franklin

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X