Proces warzenia, poradnik z YT - wątpliwości i pytania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    Proces warzenia, poradnik z YT - wątpliwości i pytania

    Czy ktos mogłby ustosunkować się do tego filmu:

    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.


    pewne rzeczy które mnie zdziwiły:

    04:10 - podczas chmielenia gra przykryty - zostawiona niewielka szczelina.
    04:55 - odfiltrowanie chmielin - przelanie bezposrednio z gara (napowietrzenie???) filtracja chmielin przez filtr z oplotu???
    05:17 - przelewanie goracej brzeczki z wysokosci 0,5m (napowietrzanie???)
    05:30 - studzenie w szczeleni zamknietym fermentorze w wannie (gorsza przewodnosc cieplna plastiku?, zamkniety fermentor - co z DMS?)
    06:06 - fermentacja burzliwa w szczelnie zamknietym fermentorze z rurka ( czytałem ze nie nalezy dociskac wieka na szczelnie, wiadomo czemu)
    07:12 - zasysanie ustami - (mozliwosć zakażenia, no chyba ze sie wczesniej przełyk zdezynfekowało czyms odpowiednim )
    07:33 - fermentacja cicha - szczelnie zamkniety pojemnik (czy powinien byc bez rurki? )
    07:51 - uzycie piro do butelek na zasadzie przepłukania roztworem ( a piro chyab na zasadzie oparów działa, wiec jak to powinno poprawnie byc)
    09:02 - znowu napowietrzenie - czy potrzebne w tym momencie?

    prosze o rozwianie moich watpliwosci bo pewne rzeczy stoja chyab w sprzecznosci z tym co czytalem m.in na tym forum. A że jestem przed pierwszą warką to wole zapytac doswiadczonych Kolegów i Koleżanki zanim miałbym powielić jakieś błedy.
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    04:10 Na takiej kuchence ciężko byłoby zagotować mocno brzeczkę odkrytą.
    04:55 przecież wyraźnie mówią, że filtrują przez oplot,nie wiem czy to dobre, mi by się nie chciało.
    05:30 studzenie otwarte to duże ryzyko infekcji, w wannie to się zarypać można, no ale jak się nie ma chłodnicy to jakoś trzeba to zrobić, co z dms, nie wiem, ale to jakiś mit ponoć.
    06:06 jakbyś poczytał lepiej to być doczytał, że uchylone wieko przy fermentacji bez rurki.
    07:12 pewnie jakaś jest, przecierasz usta spirytusem i zasysasz.
    07:33 tak, zamknięty, bez rurki.
    07:51 nie wiem,stosuje inny środek,ale to działa kontaktowo, więc lepiej opłukać i przelać do następnej butelki przez lejek i tak powtarzać.
    09:02 szkodliwe ponoć .

    Comment

    Przetwarzanie...
    X