Czy ktos mogłby ustosunkować się do tego filmu:
pewne rzeczy które mnie zdziwiły:
04:10 - podczas chmielenia gra przykryty - zostawiona niewielka szczelina.
04:55 - odfiltrowanie chmielin - przelanie bezposrednio z gara (napowietrzenie???) filtracja chmielin przez filtr z oplotu???
05:17 - przelewanie goracej brzeczki z wysokosci 0,5m (napowietrzanie???)
05:30 - studzenie w szczeleni zamknietym fermentorze w wannie (gorsza przewodnosc cieplna plastiku?, zamkniety fermentor - co z DMS?)
06:06 - fermentacja burzliwa w szczelnie zamknietym fermentorze z rurka ( czytałem ze nie nalezy dociskac wieka na szczelnie, wiadomo czemu)
07:12 - zasysanie ustami - (mozliwosć zakażenia, no chyba ze sie wczesniej przełyk zdezynfekowało czyms odpowiednim )
07:33 - fermentacja cicha - szczelnie zamkniety pojemnik (czy powinien byc bez rurki? )
07:51 - uzycie piro do butelek na zasadzie przepłukania roztworem ( a piro chyab na zasadzie oparów działa, wiec jak to powinno poprawnie byc)
09:02 - znowu napowietrzenie - czy potrzebne w tym momencie?
prosze o rozwianie moich watpliwosci bo pewne rzeczy stoja chyab w sprzecznosci z tym co czytalem m.in na tym forum. A że jestem przed pierwszą warką to wole zapytac doswiadczonych Kolegów i Koleżanki zanim miałbym powielić jakieś błedy.
pewne rzeczy które mnie zdziwiły:
04:10 - podczas chmielenia gra przykryty - zostawiona niewielka szczelina.
04:55 - odfiltrowanie chmielin - przelanie bezposrednio z gara (napowietrzenie???) filtracja chmielin przez filtr z oplotu???
05:17 - przelewanie goracej brzeczki z wysokosci 0,5m (napowietrzanie???)
05:30 - studzenie w szczeleni zamknietym fermentorze w wannie (gorsza przewodnosc cieplna plastiku?, zamkniety fermentor - co z DMS?)
06:06 - fermentacja burzliwa w szczelnie zamknietym fermentorze z rurka ( czytałem ze nie nalezy dociskac wieka na szczelnie, wiadomo czemu)
07:12 - zasysanie ustami - (mozliwosć zakażenia, no chyba ze sie wczesniej przełyk zdezynfekowało czyms odpowiednim )
07:33 - fermentacja cicha - szczelnie zamkniety pojemnik (czy powinien byc bez rurki? )
07:51 - uzycie piro do butelek na zasadzie przepłukania roztworem ( a piro chyab na zasadzie oparów działa, wiec jak to powinno poprawnie byc)
09:02 - znowu napowietrzenie - czy potrzebne w tym momencie?
prosze o rozwianie moich watpliwosci bo pewne rzeczy stoja chyab w sprzecznosci z tym co czytalem m.in na tym forum. A że jestem przed pierwszą warką to wole zapytac doswiadczonych Kolegów i Koleżanki zanim miałbym powielić jakieś błedy.
Comment