Wczoraj popełniłem pierwszą warkę - Belgian Pale Ale z zestawu BA.
Wszystko przebiegło niby właściwie jak na pierwszy raz. Ale mam wrażenie że popełniłem gdzieś błąd bo wyszło mi zamiast planowanych 20 litrów - 18 litrów. Blg sie zgadza i jest taki jak planowany czyli 12.
Zacieranie infuzyjne - użyte 15 l wody, 50 minut w temp 68C
Na złoże filtracyjen czekałem 30 minut
Wysładzałem 3x4 litry z czego uzyskałem 21,5 litra brzeczki o Blg 10,5
Przy chmieleniu przez 65 minut odparowało mi chyba dość sporo 3,5 litra, wytracił się ładny przełom białkowy
Z racji ze to moja pierwsza warka to starałem sie trzymac instrukcji bez kombinowania.
Po wystudzeniu i dekantacji stwierdzam ze jest dość mętna co trochę mnie niepokoi
Drożdże zadałem 12 godzin temu i pojawiła się piana póki co wysoka tak na 1cm czyli zakładam fermentacja ruszyła.
Możecie doradzić czemu wyszło mi tylko 18 zamiast 20 i cos w temacie tej metnosci ktora mnie martwi bo wydaje sie spora - nie żeby to był dramat bo to moje poczatki ale chciałbym aby ktos pomógł wyłapac mi błedy
Wszystko przebiegło niby właściwie jak na pierwszy raz. Ale mam wrażenie że popełniłem gdzieś błąd bo wyszło mi zamiast planowanych 20 litrów - 18 litrów. Blg sie zgadza i jest taki jak planowany czyli 12.
Zacieranie infuzyjne - użyte 15 l wody, 50 minut w temp 68C
Na złoże filtracyjen czekałem 30 minut
Wysładzałem 3x4 litry z czego uzyskałem 21,5 litra brzeczki o Blg 10,5
Przy chmieleniu przez 65 minut odparowało mi chyba dość sporo 3,5 litra, wytracił się ładny przełom białkowy
Z racji ze to moja pierwsza warka to starałem sie trzymac instrukcji bez kombinowania.
Po wystudzeniu i dekantacji stwierdzam ze jest dość mętna co trochę mnie niepokoi
Drożdże zadałem 12 godzin temu i pojawiła się piana póki co wysoka tak na 1cm czyli zakładam fermentacja ruszyła.
Możecie doradzić czemu wyszło mi tylko 18 zamiast 20 i cos w temacie tej metnosci ktora mnie martwi bo wydaje sie spora - nie żeby to był dramat bo to moje poczatki ale chciałbym aby ktos pomógł wyłapac mi błedy
Comment