Słaba wydajność? Gdzie błąd...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    Słaba wydajność? Gdzie błąd...

    Wczoraj popełniłem pierwszą warkę - Belgian Pale Ale z zestawu BA.

    Wszystko przebiegło niby właściwie jak na pierwszy raz. Ale mam wrażenie że popełniłem gdzieś błąd bo wyszło mi zamiast planowanych 20 litrów - 18 litrów. Blg sie zgadza i jest taki jak planowany czyli 12.

    Zacieranie infuzyjne - użyte 15 l wody, 50 minut w temp 68C
    Na złoże filtracyjen czekałem 30 minut
    Wysładzałem 3x4 litry z czego uzyskałem 21,5 litra brzeczki o Blg 10,5
    Przy chmieleniu przez 65 minut odparowało mi chyba dość sporo 3,5 litra, wytracił się ładny przełom białkowy

    Z racji ze to moja pierwsza warka to starałem sie trzymac instrukcji bez kombinowania.

    Po wystudzeniu i dekantacji stwierdzam ze jest dość mętna co trochę mnie niepokoi

    Drożdże zadałem 12 godzin temu i pojawiła się piana póki co wysoka tak na 1cm czyli zakładam fermentacja ruszyła.

    Możecie doradzić czemu wyszło mi tylko 18 zamiast 20 i cos w temacie tej metnosci ktora mnie martwi bo wydaje sie spora - nie żeby to był dramat bo to moje poczatki ale chciałbym aby ktos pomógł wyłapac mi błedy
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    "21,5 litra brzeczki o Blg 10,5" tu masz przyczynę najprawdopodobniej, trzeba było wysładzać więcej, tak do 23L.
    Może to tez grubo ześrutowany słód,cholera wie tak naprawdę, nie przejmuj się tym tak, brzeczką mętną tym bardziej, ja tam nigdy nie miałem klarownej, od mułu kompletnego do lekko opalizującej.

    Comment

    • tbiegun
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #3
      nie nastawiam się własnie przy tej pierwszej warce na wielkie osiagniecia, cel jest taki zeby wyszło coś co będzie względnie pijalne.

      A bardziej zależy mi na tym żeby zrozumieć i poznać procesy i wyłapać błędy do skorygowania przy następnych próbach.

      A w takim razie pytanko apropos tego gdzie zawaliłem czyli wysładzania. Po dodaniu ostatniej porcji wody spuszczam filtrat aż do samego końca dokąd poleci bądź osiągniecia pożądanej objetosci?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Błąd wydajności nie jest duży i jak na pierwszy raz - pomijalny. Dwie sprawy:
        1. Dłuższy czas zacierania - zamiast 50 minut minimum 60, nawet 90 minut. Dobrze jest zamieszać w tym czasie (nie pisałeś o tym, więc informuję).
        2. Nieco więcej wody do wysładzania i większe odparowanie przy gotowaniu. Z twoich rachunków wynika, że w wysłodzinach zostało 5,5 litra wody - to tam się schowało to brakujące stężenie.

        Comment

        • tbiegun
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 14

          #5
          Dzięki za poprzednie rady. Zaobserwowałem ze po fermentacji w temp pokojowej po 1,5 dnia piana prawie znikneła... W instrukcji napisano ze fermentacja 7 dni w temp. 20 stopni. Ciezko było mi znalezc obecnie takie miejsce w domu wiec temp. oscyluje w okolicach 23.

          Czyli teraz sprawdzic Blg i jesli bedzie ok to nie czekac te 7 dni tylko przelewac na cicha fermentacje?

          Pytanie jeszcze co do cichej czy mozna robic cicha w fermentorze z kranikiem bo teraz burzliwa mam w fermentorze bez kranika i chce zaoszczedzic sobie przelewania. I rozumiem że najlepiej zlac za pomoca wężyka żeby nie naruszyc osadu na dnie? I fermentor zamknać szczelnie i bez rurki?

          Comment

          • tbiegun
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.04
            • 14

            #6
            teraz sobie to licze że chyba przesadzilem z goryczka W instrukcji pisało zeby chmielić 65 minut:

            w 5 minucie dodać goryczkowy Brewers Gold 7,6% w ilosci 30g
            w 45 minucie dodać aromatyczny East Kent Golding 5,6% w ilosci 30g

            Przed chmieleniem brzęczki było 21,5 l a po chmieleniu ok 19, w rezultacie do fermentacji zlałem 18l bo ten litr to został razem z chmielinami na dnie.

            I jesli dobrze policzyłem to goryczka wychodzi ok 40 IBU.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              30 g to nie jest dużo chmielu aby goryczka miała być jakaś powalająca.

              P.S brzEczka
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • andrzejba
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.05
                • 50

                #8
                Pytanie jeszcze co do cichej czy mozna robic cicha w fermentorze z kranikiem bo teraz burzliwa mam w fermentorze bez kranika i chce zaoszczedzic sobie przelewania. I rozumiem że najlepiej zlac za pomoca wężyka żeby nie naruszyc osadu na dnie? I fermentor zamknać szczelnie i bez rurki?[/QUOTE]

                Cicha z zamknietym fermentatorem z rurką. Możesz od biedy zlać na cichą do fermentatora z kranikiem

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Z kranikiem to przyda się do rozlewu
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X